0,00 zł

Brak produktów w koszyku.

Strona głównaTestyTEST - ŻywnośćKtóre ziemniaki mają pestycydy? Sprawdziliśmy

Które ziemniaki mają pestycydy? Sprawdziliśmy

Opublikowano:

Autopromocja

spot_img

Ziemniaki z Biedronki nie miały żadnych pozostałości pestycydów. Pod tym względem spełniały normy nawet dla ziemniaków ekologicznych w badanym zakresie. W kartoflach z Lidla znaleźliśmy pozostałości jednego pestycydu.

Po jabłkach i pomidorach kolej na badania ziemniaków. Również w nich Fundacja Pro-Test postanowiła sprawdzić zawartość pozostałości pestycydów.

W Lidlu i w Biedronce kupiliśmy ziemniaki pakowane w siatki – jedne z Ryneczku Lidla, a drugie firmowane biedronkową marką Warzywniak. Następnie oddaliśmy je do badań do akredytowanego laboratorium. Tam badacze sprawdzili, czy w ziemniakach znajdują się pestycydy. Ziemniaki zostały przeanalizowane pod kątem obecności w nich pozostałości 540 środków ochrony roślin oraz dodatkowo często stosowanego w uprawach kartofli hydrazydu maleinowego. Jest to regulator wzrostu roślin, który hamuje kiełkowanie ziemniaków podczas przechowywania.

Ziemniaki, które kupiliśmy do badania w obu sklepach, są odmiany gala, a ich kraj pochodzenia to Polska. Szczegółowe dane dostawców oraz numery partii są podane w tabeli z wynikami testu na końcu artykułu.

W porównaniu z naszymi niedawnymi testami jabłek i pomidorów, ziemniaki wypadają lepiej. Tylko w ziemniakach kupionych w Lidlu badacze wykryli pestycyd – związek o nazwie propamokarb. Jego ilość nie przekraczała dopuszczalnej normy.

Natomiast ziemniaki, które kupiliśmy w Biedronce, nie zawierały żadnych pozostałości pestycydów. Warto tu zaznaczyć, że tym samym, pod kątem badanych pestycydów, spełniają wymagania normy dla warzyw ekologicznych, podczas gdy są to ziemniaki z uprawy konwencjonalnej.

Im mniej pestycydów, tym lepiej

Wykryty z ziemniakach z Lidla propamokarb jest środkiem grzybobójczym. Pestycyd ten jest stosowany zapobiegawczo oraz interwencyjnie, żeby chronić uprawy przed tzw. zarazą ziemniaka – jedną z najczęstszych chorób atakujących te rośliny.

ZIEMNIAKI GALA
 
W teście pod lupę wzięliśmy ziemniaki popularnej odmiany gala. To uniwersalne, bardzo smaczne kartofle. Nie przebarwiają się, nawet po ugotowaniu. Należą do typu kulinarnego A oraz B, czyli idealnie nadają się do sałatek, ale także do wielu innych dań.

Ilość propamokarbu, jaką badacze znaleźli w ziemniakach z Lidla, znajduje się poniżej normy bezpieczeństwa dla ziemniaków z upraw konwencjonalnych. Jednak pamiętajmy, że pozostałości pestycydów zjadamy każdego dnia wraz z różnymi produktami. Dlatego najlepiej wybierać te warzywa i owoce, w których tych szkodliwych substancji jest jak najmniej.

W naszych poprzednich testach jabłek i pomidorów wykryliśmy po kilka różnych pestycydów. Najwięcej było ich w jabłkach kupionych w Lidlu – były one zanieczyszczone aż dziewięcioma różnymi związkami. To pokazuje, że chcąc się zdrowo odżywiać, jesteśmy narażeni na zjadanie wraz ze zdrowymi warzywami i owocami, również szkodliwych pestycydów.

Łącznej ilości pestycydów, które aplikujemy naszym organizmom każdego dnia, nie sposób oszacować. Nie sposób też przewidzieć, jak taka mieszanka pestycydów z różnych źródeł wpływa na nasze zdrowie. Naukowcy nie znają skutków współoddziaływania między sobą różnych środków ochrony roślin. Dlatego warto trzymać się zasady: im mniej pestycydów w tym, co jemy, tym lepiej.

Dlaczego badamy ziemniaki z Lidla i Biedronki?

Dlaczego zbadaliśmy akurat ziemniaki? Bo te bulwy znajdują się na czele warzywnej listy zakupów Polaków. Ze statystyk wynika, że wciąż jemy dużo ziemniaków, mimo zauważalnego trendu spadkowego. Z roku na rok ich spożycie w Polsce zmniejsza się: Podczas gdy w 1960 r. przeciętny Polak zjadał aż 223 kg ziemniaków rocznie, to obecnie statystki mówią o około 80 kg na osobę w ciągu roku.

A dlaczego zbadaliśmy ziemniaki akurat z Lidla i Biedronki? Bo to największe dyskonty w Polsce i właśnie w nich najwięcej Polaków zaopatruje się w żywność.

Do porównania jakości warzyw i owoców oferowanych przez te dwa sklepy skłoniła nas też zacięta walka na ceny, która toczy się od pewnego czasu między Biedronką a Lidlem. Oba sklepy zachęcają konsumentów do zakupów właśnie u nich, kusząc obniżkami cen. Ale w którym sklepie kupimy warzywa i owoce lepszej jakości? Który z dyskontów skuteczniej dba o to, żeby nie zawierały one pozostałości pestycydów? Fundacja Pro-Test sprawdza to w serii testów.

10 mitów na temat ziemniaków

Kaloryczne, ubogie w składniki odżywcze, pracochłonne w przygotowaniu… – z ziemniakami wciąż związane są różne mity. Dlatego coraz rzadziej lądują na talerzach Polaków. Poniżej obalamy mity na temat ziemniaków i wyjaśniamy wszystko, co musisz o nich wiedzieć.

Wbrew obiegowej opinii ziemniaki mają mnóstwo zalet, począwszy od tego, że dobrze sprawdzają się w diecie osób, które chcą ograniczać kalorie, kończąc na licznych i prostych sposobach ich przyrządzania. Oto 10 mitów na temat ziemniaków, powtarzanych od lat:

Mit 1: Ziemniaki tuczą

Okazuje się, że ziemniaki wcale nie tuczą. Te ziemiste bulwy składają się w 80% z wody i w 15% ze skrobi. W zasadzie nie zawierają tłuszczu. Porcja ugotowanych ziemniaków (200 g) to niecałe 160 kcal. Mimo to na długo zaspokajają głód. Czy wiesz, że porcja ziemniaków dostarcza prawie o połowę mniej kalorii od porcji ryżu pełnoziarnistego, a do tego aż cztery razy więcej błonnika? Skąd więc mit o kalorycznych ziemniakach? Zapewne z towarzystwa, w jakim są często jadane: tłusty sos, dodatek masła czy kotlet schabowy sprawiają, że danie z ziemniakami może stać się kaloryczne.

Nasza rada: Do ziemniaków tłuszczu dodawaj oszczędnie. Ogranicz jego ilość na przykład podczas smażenia kartofli (wcale nie trzeba smażyć ich na głębokim oleju – wystarczy rozsmarować jego łyżkę na patelni) lub gdy przyrządzasz purée (z mniejszą ilością masła też wychodzi smaczne). Poeksperymentuj w kuchni, zmniejszając ilość tłuszczu, a efekt miło cię zaskoczy.

Mit 2: Ziemniaki są ubogie w składniki odżywcze

Jest wręcz przeciwnie: Ziemniaki są bogate przede wszystkim w niezbędny dla naszych mięśni potas. Kartofle to także źródło błonnika, który dba o zapewnienie sytości na długo. Zawierają też witaminę C. Czy wiesz, że porcja ugotowanych ziemniaków dostarcza prawie tyle samo witaminy C, co połowa małej cytryny?

Nasza rada: Ziemniaki gotowane w mundurkach dostarczają trzy razy więcej witaminy C niż te obrane ze skórki. Również gotowanie na parze zachowuje więcej składników odżywczych.

Mit 3: Diabetycy muszą unikać ziemniaków

Co prawda ziemniaki zawierają dużo węglowodanów, jednak osoby chorujące na cukrzycę mogą spożywać je bez obaw. Ziemniaki zawierają bowiem węglowodany złożone, które do krwi przedostają się powoli, dzięki czemu poziom cukru we krwi nie podnosi się gwałtownie. Takie skoki cukru powodują natomiast węglowodany proste.

Nasza rada: Łącz ziemniaki z dodatkami bogatymi w błonnik, takimi jak na przykład warzywa. Takie połączenia na talerzu mają niższy ładunek glikemiczy i nie powodują skoków cukru we krwi.

Mit 4: Ziemniaki są atakowane przez szkodniki, więc muszą mieć pestycydy

Hodowcy ziemniaków używają pestycydów, aby chronić rośliny przed chwastami, szkodnikami i chorobami. Środki te mogą obciążać środowisko, ale ich pozostałości rzadko są wykrywane w ziemniakach. Dowodzi tego również nasz test. W przypadku ziemniaków większym problemem od pozostałości pestycydów jest akryloamid. Ten związek chemiczny może zwiększać ryzyko zachorowania na raka, a powstaje podczas smażenia lub pieczenia – kiedy ziemniaki stają się przyrumienione.

Nasza rada: Unikaj dań ze smażonych ziemniaków. A jeśli już je robisz, nie przypiekaj ich za bardzo, jedynie na blady kolor.

Mit 5: Ziemniaki można jeść ze skórką

Niestety nie. Jabłka i wiele innych warzyw i owoców – owszem, można jeść ze skórką, ale nie kartofle. Dlaczego? Skórka ziemniaków zawiera trującą solaninę. To naturalnie występujący w nich związek, który chroni bulwę przed szkodnikami. U ludzi ta gorzka substancja może powodować nudności. Solanina może również powstawać w ziemniakach przechowywanych w niewłaściwy sposób, kiedy zaczynają pojawiać się na nich zielone plamy. Na szczęście podczas gotowania spora ilość solaniny przechodzi do wody.

Nasza rada: Zawsze obieraj ziemniaki. Jedynym wyjątkiem są ziemniaki młode. Ich cieniutka skórka zawiera niewiele solaniny, więc spokojnie można je jeść po ugotowaniu bez obierania. Pamiętaj też, żeby zawsze wycinać zielone miejsca z powierzchni ziemniaków, a także pojawiające się kiełki, zaś wodę po gotowaniu wylewać.

Mit 6: Ziemniaki bio smakują lepiej

Badania pokazują, że wbrew obiegowej opinii ziemniaki z upraw ekologicznych nie są wcale smaczniejsze od konwencjonalnych. Co ma więc wpływ na ich smak? Nie sposób uprawy, lecz odmiana, gleba, klimat i przechowywanie. Ziemniaki ekologiczne warto jednak jadać z innego powodu: dzięki takiemu wyborowi w sklepie, wspieramy zrównoważone rolnictwo. W uprawach ekologicznych nie stosuje się mineralnych nawozów azotowych. Rolnicy ekologiczni walczą z wrogami ziemniaka mechanicznie lub stosując preparaty z miedzią zamiast pestycydów chemiczno-syntetycznych. Z tego powodu w ziemniakach ekologicznych nie wykrywa się co prawda pozostałości pestycydów, ale za to podwyższone ilości miedzi. W małych ilościach jest ona naszemu organizmowi potrzebna do prawidłowego funkcjonowania. Jednak przyjmowana w zbyt dużych ilościach staje się niebezpieczna.

Nasza rada: Jeśli decydujesz się na ziemniaki ekologiczne, wybieraj te, które wyrosły możliwie jak najbliżej twojego domu. Unikaj tych z importu. W ten sposób wspierasz środowisko.

Mit 7: Młode ziemniaki są najlepsze

To zależy od ich pochodzenia. Te z upraw w Polsce uchodzą za smaczne i aromatyczne, ale ich minusem jest fakt, że sezon na nie trwa bardzo krótko – tylko kilka wiosennych tygodni. Dlatego w sklepach możemy znaleźć młode ziemniaki sprowadzane z Cypru, Grecji, Egiptu, Izraela czy Hiszpanii. Są one dostępne w sprzedaży nawet już od późnej zimy przez kilka miesięcy. Niestety takie ziemniaki nie dość, że są drogie, to jeszcze często są zbierane niedojrzałe. Mają wodnisty smak i są uboższe w składniki odżywcze. Właściwie przechowywane ziemniaki krajowe z poprzedniego sezonu są lepsze od młodych importowanych.

Nasza rada: Młode ziemniaki przechowuj maksymalnie 14 dni. Natomiast późne odmiany zachowują swoją świeżość nawet przez osiem miesięcy, jeśli są przechowywanie w chłodnym miejscu, na przykład w piwnicy.

Mit 8: Wszystkie ziemniaki są takie same

W polskim rejestrze znajduje się ponad 70 odmian ziemniaków jadalnych. W sklepach najczęściej spotykamy kilkanaście – dwadzieścia kilka odmian. Każda z nich charakteryzuje się innymi walorami, więc wybór mamy naprawdę duży. Dodatkowo możemy kupić też bardziej egzotyczne ziemniaki słodkie, czyli bataty.

Nasza rada: Próbuj różnych odmian ziemniaków dostępnych w twoim sklepie. Poniżej pokazujemy też, jak rozpoznać klasę kulinarną ziemniaków i do czego mają najlepsze zastosowanie w kuchni.

Mit 9: Ziemniaki przechowujemy w lodówce

Ziemniakom w lodówce jest za zimno. Przechowywane w takich warunkach nabierają słodkiego posmaku. Kartofle najlepiej czują się w temperaturze między 4 a 12℃.

Nasza rada: Jeśli nie masz w domu dobrego miejsca do przechowywania ziemniaków, nie kupuj ich na zapas.

Mit 10: Przygotowanie ziemniaków wymaga dużo pracy

Makaron gotuje się 10 minut, ziemniaki – około 20. Fakt, do tego dochodzi obieranie, ale jeśli jesteśmy wprawieni i mamy obieraczkę do ziemniaków, ten wysiłek nie będzie aż tak duży, jak się wydaje. Za to ile zyskamy! Na przykład w porównaniu z makaronem czy ryżem porcja ziemniaków dostarczy nam znacznie więcej wartości odżywczych.

Nasza rada: Małe kartofle gotują się szybciej niż duże. A jeśli wyjątkowo zależy ci na czasie, pokrój je przed ugotowaniem na małe kawałki. A może nie lubisz ich obierać? W takim razie gotuj albo piecz ziemniaki w mundurkach.

Po co są testy Fundacji Pro-Test?

Polscy konsumenci nigdy nie mieli dostępu do badań, które pokazywałyby, co dokładnie znajduje się w tych konkretnych warzywach i owocach – kupowanych na co dzień w najczęściej odwiedzanych przez nich sklepach. Dlatego Fundacja Pro-Test przeprowadza już kolejny test.

Dzięki testom konsumenci mają wiedzę na temat tego, co ląduje na ich talerzach. Dysponując takimi niezależnymi informacjami na temat produktów, mogą podejmować świadome decyzje zakupowe.

Nie mniej ważnym celem testów porównawczych produktów jest wpłynięcie na polepszenie ich jakości. Dzięki naszym testom dyskonty mogą zobaczyć, jak wypadają na tle konkurencji i stale polepszać jakość oferowanych przez siebie warzyw i owoców.

Fundacja Pro-Test należy do międzynarodowej organizacji testującej produkty, ICRT (International Consumer Research & Testing), zrzeszającej 37 instytucji konsumenckich z 29 państw.

Po teście jabłek, pomidorów i ziemniaków, już niebawem weźmiemy pod lupę kolejne warzywa i owoce.

TYPY KULINARNE ZIEMNIAKÓW
 
W Polsce uprawia się ponad 70 odmian ziemniaków! Pod kątem kulinarnym dzielą się one na trzy typy: A, B i C. W sklepie zazwyczaj są one oznaczone jednym z tych typów:
 
TYP KULINARNY A to typ sałatkowy. Te ziemniaki nie rozgotowują się i nie rozpadają. Po ugotowaniu ich miąższ jest zwięzły, więc można je łatwo kroić. Świetnie sprawdzają się wszędzie tam, gdzie chcemy mieć ziemniaki w kawałkach, a więc jako dodatek do zup, sałatek, a także do smażenia.
 
Popularne odmiany typu A: Agata, Almera, Altesse, Annabelle, Cecile, Dali, Denar, Impala, Impresja, Krasa, Lord, Mozart, Musica, Nicola, Oberon, Orchestra, Otolia, Riviera, Vineta, Vivaldi, Viviana, Zenia
 
TYP KULINARNY B jest uniwersalny – nadaje się do licznych zastosowań. Po ugotowaniu, jego miąższ łatwo rozgniata się widelcem. Ten typ ziemniaków często podawany jest do obiadu, można zrobić z niego purée czy kopytka.
 
Popularne odmiany typu B: Agria, Arielle, Aruba, Asterix, Augusta, Bellarosa, Bellini, Belmonda, Berber, Bila, Bogatka, Bohun, Bondeville, Carrera, Cyprian, Ditta, Folva, Fresco, Gala, Gwiazda, Ignacy, Ingrid, Irga, Irys, Jelly, Latona, Lavinia, Lilly, Michalina, Oman, Raja, Red Lady, Ramos, Roko, Rosalind, Roxana, Sagitta, Sante, Satina, Stasia, Syrena, Victoria, Zagłoba
 
TYP KULINARNY C jest mączysty. Po ugotowaniu ich miąższ się rozpada i jest lekko suchy. Ten typ ziemniaków świetnie nadaje się do placków, frytek, purée czy do pieczenia.
 
Popularne odmiany typu C: Agnes, Ametyst, Amora, Bryza, Cekin, Courage, Courlan, Etiuda, Etola, Eurostar, Ewelina, Fianna, Finezja, Gawin, Gracja, Gustaw, Honorata, Innovator, Jurata, Jurek, Justa, Jutrzenka, Lady Claire, Lady Florina, Lasakra, Legenda, Magnolia, Malaga, Marlen, Mazur, Melody, Miłek, Mondial, Owacja, Tajfun, Tetyda, Veronie.
TAK TESTOWALIŚMY

W teście Fundacji Pro-Test akredytowane laboratorium przebadało ziemniaki odmiany gala z dwóch sklepów: Lidl i Biedronka. Ziemniaki do testu kupiliśmy w marcu 2024 r. w sklepach w Warszawie.
 
Na zlecenie Fundacji Pro-Test laboratorium oznaczyło w ziemniakach zawartość 540 pestycydów oraz dodatkowo często stosowanego w uprawach kartofli hydrazydu maleinowego. W żadnym z produktów wykryte poziomy pestycydów nie przekraczały limitów określonych w rozporządzeniu (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23.02.2005 z późn. zm., które dotyczy produktów rolnictwa konwencjonalnego.
 
Chcieliśmy jednak także sprawdzić, czy testowane przez nas ziemniaki spełniają normy dla produktów ekologicznych. Okazało się, że ziemniaki kupione w Biedronce spełniają te normy w badanym zakresie. Natomiast próbka z Lidla była niezgodna z wymaganiami rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2018/848 w badanym zakresie. Rozporządzenie to dotyczy właśnie produktów ekologicznych.

Zapewne zainteresuje Cię też test jabłek: Jabłka z Lidla gorsze niż z Biedronki oraz test pomidorów: Zbadaliśmy pestycydy w pomidorach z Lidla i Biedronki

Najnowsze Artykuły

WIĘCEJ PODOBNYCH

Nieliczne roboty koszą dobrze

8 ROBOTÓW KOSZĄCYCH W TEŚCIE: Wiele automatycznych kosiarek z testu radzi sobie tylko z...

Test: Pestycydy w pomidorach z importu

Wszystkie pomidory z nowego testu zawierały pozostałości pestycydów. Tym razem zbadaliśmy osiem rodzajów pomidorów,...

Tanie zapięcia lepsze od drogich

23 ZAPIĘCIA DO ROWERÓW W TEŚCIE: Łańcuchowe, U-lock czy składane? Jakim rodzajem zapięcia zabezpieczysz...