4 SKYRY W TEŚCIE: Pestycydy, w tym szkodliwy chloran, w popularnych skyrach truskawkowych – to wyniki nowego testu Fundacji Pro-Test. Bakoma, Fruvita, Piątnica czy Pilos? Zobacz, które skyry zawierały toksyczne substancje!
Reklamowany jako źródło białka i obietnica idealnej sylwetki, prosto z Islandii, z etykietą „0% tłuszczu”, zagościł na dobre w lodówkach Polek i Polaków. Ale za gęstą konsystencją kryją się pytania, o których reklamy milczą. Badania czterech popularnych skyrów truskawkowych na zawartość szkodliwych substancji (421 pestycydów, w tym chloranów) przeprowadziło na nasze zlecenie akredytowanymi metodami badawczymi laboratorium – Zakład Badania Bezpieczeństwa Żywności Instytutu Ogrodnictwa – Państwowego Instytutu Badawczego w Skierniewicach. Podobnie jak w niedawnym teście jogurtów tak i tym razem badacze wykryli pozostałości związku, który w ogóle nie powinien znajdować się w żywności – chloranu.
Chloran to związek chemiczny, który pochodzi najprawdopodobniej ze środków służących do czyszczenia i dezynfekcji linii produkcyjnych. Chloran w skyrach może też pochodzić z jeszcze wcześniejszego etapu ich produkcji – z owoców, które były myte chlorowaną wodą, a następnie trafiły do skyru.