Czy istnieje coś bardziej kuszącego latem niż smakowite jagodzianki, pełne pysznego nadzienia ukrytego w pachnącym drożdżami, delikatnym cieście? Wybór najlepszej jagodzianki spośród oferty różnych cukierni może wydać się niełatwy. Dlatego postanowiliśmy podjąć się wyzwania i przetestować pięć popularnych sieciowych cukierni i piekarni, żeby odkryć, która z nich serwuje prawdziwie niebiańskie jagodzianki. Oto test jagodzianek, który jest lekturą obowiązkową dla każdego wielbiciela tych słodkich, owocowych bułeczek.
Nasza podróż po krainie jagodzianek nie tylko zaspokoi twoje podniebienie, ale również pokaże ci, że nie wszystkie cukiernie są sobie równe. W naszym pełnym smaku teście opisujemy każdą z jagodzianek – od ich wyglądu, przez konsystencję ciasta, aż po intensywność smaku jagód i ilość nadzienia – ale także dzielimy się naszymi osobistymi wrażeniami i rekomendacjami.
W poszukiwaniu doskonałego smaku: Testujemy jagodzianki z sieciowych cukierni
Czy jagodziance z cukierni daleko do domowego wypieku? A może technologia pozwoliła na stworzenie nowego wymiaru smaku? Wszystko to i wiele więcej znajdziesz w naszym obszernym przewodniku po świecie jagodzianek oferowanych przez popularne sieciowe cukiernie. Ten test jagodzianek odpowiada na powyższe pytania.
Czy droższa znaczy lepsza?
Żeby porównać dostępne w sprzedaży jagodzianki, kupiliśmy po kilka sztuk tych słodkich, letnich wypieków w pięciu sieciowych cukierniach i piekarniach. Wszystkich zakupów dokonaliśmy w Warszawie, jednak większość piekarni, w których kupiliśmy jagodzianki, znajduje się również w innych miastach Polski.
Do testu kupiliśmy jagodzianki z następujących piekarni i cukierni:
Cukiernia Pawłowicz, Cukiernia Truskawka, Galeria Wypieków Lubaszka, Otrębusy Piekarnia + Cukiernia, Piekarnia Cukiernia Grzybki.
Ceny jagodzianek w teście wahają się od 4,95 zł do 9 zł. Czy wyższa cena oznacza lepszą jakość? Co prawda najdroższa jagodzianka w teście uplasowała się na pierwszym miejscu, ale już kiedy przeliczyliśmy cenę naszych nabytków na 100 g, okazało się, że ta zwycięska wcale nie jest najdroższa. Jagodzianki różnią się bowiem także masą – ważą od 100 do 145 g.
Trzy dobre, jedna mierna
Jagodzianki ocenialiśmy w skali od 1 (niedostateczna) do 6 (celująca). Spośród pięciu testowanych jagodzianek trzy otrzymały oceny dobre. Jedna zasłużyła na trójkę i jedna – tylko na ocenę mierną. Nie było wypieku, który zachwyciłby nas na tyle, abyśmy mogli przyznać mu najwyższą notę – celującą. Niemniej jednak pierwszą w rankingu jagodziankę możemy polecić ci z czystym sumieniem.
Zwycięska jagodzianka ma najwięcej nadzienia. Jego smak jest dobrze wyważony, bez posmaku sztucznych aromatów, a w konsystencji nie czuć dodatku skrobi.
Trzeba tu zaznaczyć, że przez dodatek skrobi, nadzienie może zamienić się w coś w rodzaju frużeliny. Tymczasem najlepsze nadzienie to takie, w którym czujemy same owoce. W trakcie naszego testu musieliśmy się niestety zmierzyć również z takim nieidealnym nadzieniem o konsystencji frużeliny.
Po co producenci dodają skrobię do jagód? Żeby nadzienie nie wypływało. Ilość skrobi trzeba jednak odpowiednio wyważyć, by później nie była wyczuwalna.
Inna sprawa to oszczędność: im więcej skrobi, tym mniejszej ilości jagód można użyć. A jak wiadomo, jagody, szczególnie w tym roku, należą do dóbr luksusowych. Za kilogram trzeba zapłacić około 30 zł w skupie.
W poszukiwaniu najlepszego ciasta
Ocena nadzienia to dopiero początek naszego testu. Równie wnikliwie przyjrzeliśmy się jakości ciasta, które to nadzienie skrywa. Co się okazało? Czy można je porównać do domowego ciasta drożdżowego?
Ten test jagodzianek pokazał jasno: kupując tę owocową bułeczkę w sklepie, można trafić bardzo różnie. Nas zachwyciło ciasto zwycięskiej jagodzianki. Ma lekko wyczuwalny smak drożdży i jest niesłodkie. Jest też dość miękkie i nie jest suche.
Nie wszystkie jagodzianki miały jednak tak dobre ciasto. Czy wszyscy producenci stosują ciasto drożdżowe w czystej postaci? Tego nie wiemy, bo czasem o uzyskanie składu naprawdę trudno. Tylko jeden z producentów jagodzianek z testu podaje skład swojej bułeczki na stronie internetowej. Na prośbę o podanie składu odpowiedział drugi. Pozostałych składów nie udało nam się uzyskać.
W tabeli z wynikami znajdziesz składy dwóch wyrobów. Pozostałe uzupełnimy, jak tylko dostaniemy informacje od producentów.
Z naszego testu sensorycznego wynika, że ciasto ciastu nierówne i nie każdemu blisko do domowego wypieku. W niektórych ciastach czuć smak aromatów. A i konsystencja pozostawia dużo do życzenia. Szczegóły znajdziesz w tabeli z wynikami testu.
Zwieńczenie jagodzianki
Jagodziankę wieńczy posypka. W naszych bułeczkach z testu jest to w większości kruszonka. Tylko jedna jagodzianka miała na wierzchu cukier puder.
W tabeli zobaczysz, ile kruszonki lub posypki zjesz wraz poszczególnymi jagodziankami.
Koniecznie zajrzyj też do tabeli z wynikami testu, żeby obejrzeć każdą z jagodzianek od góry oraz w przekroju. Mamy nadzieję, że za bardzo nie narobiliśmy ci smaku na świeżutką jagodziankę wypełnioną po brzegi nadzieniem rozpływającym się w ustach. A jeśli tak, to warto jak najszybciej lecieć do sklepu po jagodziankę, bo sezon na te słodkie, owocowe bułeczki już powoli dobiega końca. Ale teraz już przynajmniej wiesz, jaką wybrać, żeby cieszyć się wspaniałym smakiem tego sezonowego wypieku. A może należysz do osób, które jagodzianki pieką same? Przyznajemy, że tym domowym nie mogą się równać żadne inne!