Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed spożywaniem mąki dostępnej w sklepach. Stwierdzono w niej przekroczenie dopuszczalnego poziomu toksyny szkodliwej dla zdrowia ludzi. Sprawdź, czy masz tę mąkę w domu. Pokazujemy, o którą dokładnie chodzi.
Jak ostrzegają eksperci, mąki z zawartością takiego poziomu ochratoksyny A, nie należy spożywać.
Ochratoksyna A w mące – co to jest?
Ochratoksyna A to toksyna wytwarzana przez grzyby Aspergillus i Penicillum. Grzyby te rozwijają się w ziarnach zboża głównie po zbiorze, w trakcie niewłaściwego przechowywania w zbyt wysokiej wilgotności.
Ochratoksyna A jest szczególnie niebezpieczna dla naszego zdrowia, ponieważ ma działanie rakotwórcze. Ponadto toksyna ta działa teratogennie (czyli może powodować wady wrodzone płodu), immunosupresyjnie (obniża odporność) oraz toksycznie dla genów i nerek.
O jaką mąkę chodzi?
Mąka z ochratoksyną A jest teraz wycofywana ze sklepów, ale wielu konsumentów zdążyło ją kupić, ma ją w domu i używa. Dlatego koniecznie sprawdź, czy nie ma jej również u ciebie w kuchennej szafce.
Chodzi o mąkę żytnią razową typ 2000 o masie netto 900 g marki Radix-Bis. Partia, której dotyczy ostrzeżenie, to: 11.12.2024. Jest to jednocześnie data minimalnej trwałości mąki.
Zapewne zainteresuje cię też test płatków owsianych. Sprawdź, w których płatkach wykryliśmy m.in. ochratoksynę A!