0,00 zł

Brak produktów w koszyku.

Strona głównaNa CzasieNie jedz tej mąki! Wykryto w niej toksynę

Nie jedz tej mąki! Wykryto w niej toksynę

Opublikowano:

Autopromocja

spot_img

Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed spożywaniem mąki dostępnej w sklepach. Stwierdzono w niej przekroczenie dopuszczalnego poziomu toksyny szkodliwej dla zdrowia ludzi. Sprawdź, czy masz tę mąkę w domu. Pokazujemy, o którą dokładnie chodzi.

Jak ostrzegają eksperci, mąki z zawartością takiego poziomu ochratoksyny A, nie należy spożywać.

Ochratoksyna A w mące – co to jest?

Ochratoksyna A to toksyna wytwarzana przez grzyby Aspergillus i Penicillum. Grzyby te rozwijają się w ziarnach zboża głównie po zbiorze, w trakcie niewłaściwego przechowywania w zbyt wysokiej wilgotności.

Ochratoksyna A jest szczególnie niebezpieczna dla naszego zdrowia, ponieważ ma działanie rakotwórcze. Ponadto toksyna ta działa teratogennie (czyli może powodować wady wrodzone płodu), immunosupresyjnie (obniża odporność) oraz toksycznie dla genów i nerek.

O jaką mąkę chodzi?

Mąka z ochratoksyną A jest teraz wycofywana ze sklepów, ale wielu konsumentów zdążyło ją kupić, ma ją w domu i używa. Dlatego koniecznie sprawdź, czy nie ma jej również u ciebie w kuchennej szafce.

Chodzi o mąkę żytnią razową typ 2000 o masie netto 900 g marki Radix-Bis. Partia, której dotyczy ostrzeżenie, to: 11.12.2024. Jest to jednocześnie data minimalnej trwałości mąki.

Zapewne zainteresuje cię też test płatków owsianych. Sprawdź, w których płatkach wykryliśmy m.in. ochratoksynę A!

Najnowsze Artykuły

WIĘCEJ PODOBNYCH

Test zmywarek: mniej niż połowa dobrych

30 ZMYWAREK W TEŚCIE: Nowy test zmywarek pokazał, że nie zawsze drogi model jest...

Koktajl pestycydów w pomarańczach z Lidla i Biedronki

W pomarańczach, które kupiliśmy w Biedronce, wykryliśmy pozostałości aż pięciu różnych pestycydów. Zaś w...

Test zamrażarek: znamy najlepszą

11 ZAMRAŻAREK W TEŚCIE: Najlepsze zamrażarki z testu potrafią przez długi czas zachować świeżość...