0,00 zł

Brak produktów w koszyku.

Dynia – wielki skarb

Opublikowano:

Autopromocja

spot_img

Dynia, którą w Europie zawdzięczamy Kolumbowi, to prawdziwa skarbnica zdrowia. A do tego pyszne warzywo, które ma mnóstwo zastosowań w kuchni.

Dynia (Cucurbita L.) to płożąca się roślina o dużych owocach. Rekordowe okazy osiągają nawet kilkaset kilo. Dynia należy do tej samej rodziny, co na przykład arbuz.

Skarb Inków

Już Inkowie poznali się na cennych właściwościach dyni. Korzystali z jej pestek, bogatych w oleje i białko. Dynię przywiózł do Europy Krzysztof Kolumb.

Początkowo w Polsce dynia była stosowana w celach leczniczych.

Zdrowie z miąższu

Dynie mają grubą skórkę koloru pomarańczowego, żółtego, białego lub zielonego – w zależności od odmiany. Mają też równie kolorowy miąższ.

Z miąższu dyni robi się zupy, ciasta, dżemy, sosy lub jada w daniach warzywnych. Także kostki dyni wrzucone na surowo do sałatki smakują wyśmienicie. Dalej przeczytasz, które odmiany dyni można jeść na surowo.

Miąższ dyni jest bogaty w antyoksydanty z beta-karotenem na czele. To właśnie jemu dynia zawdzięcza swój intensywny kolor. Dzięki beta-karotenowi dynia ma właściwości przeciwnowotworowe.

Dynia zawiera też wiele witamin i składników mineralnych. Dzięki zawartości witaminy A, C i E dynia korzystnie wpływa na zdrowie naszej skóry.

Dynia jest też bogata w cynk, który wraz z witaminą C z dyni dba o naszą odporność.

Ponadto dynia jest bogatym źródłem potasu, wapnia, żelaza, magnezu i fosforu.

Dynia jest niskokaloryczna, dlatego świetnie nadaje się dla osób, które chcą schudnąć lub zachować sylwetkę. W 100 g surowego miąższu jest 26 kcal, zaś po ugotowaniu – 20 kcal.

Ten obraz dyni jako produktu idealnego w diecie odchudzającej dopełnia jeszcze wysoka zawartość błonnika. Dzięki niemu po zjedzeniu dyni długo czujemy sytość.

Spożywanie dyni reguluje także poziom cholesterolu we krwi.

Zdrowie z pestek

Również pestki dyni to źródło zdrowia: zawierają korzystne w naszej diecie kwasy wielonienasycone. Pestki dyni sprawiają, że włosy i skóra stają się piękne i zdrowe.

Czy dynię można jeść ze skórką?

Skórka niektórych odmian dyni jest twarda. I to jedyny powód, dla którego nie można jej jeść. Bo generalnie skórka dyni jest jadalna. Większość odmian dyni ma miękką skórkę, która po ugotowaniu lub upieczeniu wręcz się rozpada.

Te odmiany dyni można jeść ze skórką: hokkaido, piżmowa, makaronowa, mandaryn, kabocha i delicata.

Jaką dynię trzeba obierać? Dynia zwyczajna (to ta, z której zwykle robi się ozdoby na Halloween) ma dość twardą skórę. Nawet po ugotowaniu nie smakuje zbyt dobrze. Obierać trzeba też dynie nelson, lyric, pienna lunga i barbara.

Czy dynię można jeść na surowo?

Do odmian dyni, które można jeść na surowo, należą między innymi: dynia piżmowa, hokkaido, acorn czy pienna lunga.

Przepis na dynię: Makaron z kremowym sosem z dyni

Zobacz nasz prosty przepis na pyszny kremowy sos do makaronu wykonany z dyni hokkaido. Sposób przygotowania pokazujemy na filmiku:

A oto dokładny przepis:

MAKARON Z KREMOWYM SOSEM Z DYNI

SKŁADNIKI (na 4 porcje)

✔️1 mała dynia hokkaido

✔️1 cebula

✔️100 ml wody z gotowania makaronu

✔️100 ml mleka (dowolnego, może być roślinne; a jeśli użyjesz mleka skondensowanego, smak sosu będzie głębszy i bardziej śmietankowy)

✔️sól

✔️pieprz

✔️imbir (proszek)

✔️300 g makaronu

✔️natka pietruszki

PRZYRZĄDZANIE

  1. Dynię umyj i pokrój na spore kawałki, a cebulę pokrój w piórka.
  2. Dynię i cebulę ułóż na blasze z papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180℃ i piecz ok. 30 minut, aż dynia zmięknie.
  3. Upieczone dynię i cebulę zblenduj na gładko z dodatkiem pozostałych składników (oprócz makaronu).
  4. Podgrzej sos w garnku. Dodaj do niego ugotowany makaron i wymieszaj.
  5. Na talerzu posyp posiekaną natką pietruszki.

Więcej zdrowych przepisów, w tym również z dyni, znajdziesz w naszych książkach, „Dieta bez diety. Przepisy” oraz „Dieta bez diety i warzywa inaczej”

Najnowsze Artykuły

WIĘCEJ PODOBNYCH

Test: Pestycydy w pomidorach z importu

Wszystkie pomidory z nowego testu zawierały pozostałości pestycydów. Tym razem zbadaliśmy osiem rodzajów pomidorów,...

Tanie zapięcia lepsze od drogich

23 ZAPIĘCIA DO ROWERÓW W TEŚCIE: Łańcuchowe, U-lock czy składane? Jakim rodzajem zapięcia zabezpieczysz...

Które ziemniaki mają pestycydy? Sprawdziliśmy

Ziemniaki z Biedronki nie miały żadnych pozostałości pestycydów. Pod tym względem spełniały normy nawet...