37 PŁYT INDUKCYJNYCH W TEŚCIE: Najlepsze płyty indukcyjne podgrzeją ekspresowo garnek z wodą, ale potrafią też utrzymywać stałą temperaturę, kiedy dusisz potrawę na najmniejszej mocy. W naszym teście sprawdziliśmy płyty grzewcze nie tylko pod kątem gotowania, ale też udało nam się wyłonić najbardziej energooszczędną, najcichszą i najprostszą w obsłudze. Zobacz, jaką płytę indukcyjną wybrać!
W badaniach laboratoryjnych przetestowaliśmy 37 płyt indukcyjnych, w tym również płyty ze zintegrowanym wyciągiem. Najdroższa z nich kosztuje prawie 12 tys. zł. Co ciekawe, ona nie została oceniona wysoko – otrzymała notę dostateczną. Za to najtańsza płyta indukcyjna w teście – za 899 zł – otrzymała ocenę dobrą i została uznana za model o najlepszym stosunku ceny do jakości.
Jak więc widać, wcale nie musisz wydawać dużo, żeby kupić płytę indukcyjną naprawdę dobrej jakości. Najwyżej oceniona w teście płyta kosztuje 1399 zł. Zaś tuż za nią znajdziesz model za 999 zł.
Jak działa płyta indukcyjna?
Płyta indukcyjna podgrzewa potrawy szybciej od płyty ceramicznej, a przy tym zużywa mniej prądu. Dodatkowo jest bezpieczniejsza, bo ryzyko poparzenia jest minimalne. Czy to znaczy, że indukcja to ideał w kuchni? Trochę w tym prawdy, choć płyty indukcyjne mają też swoje wady. Ale o nich później…
Zacznijmy od tego, w jaki sposób płyta indukcyjna działa. Otóż pod nią umieszczone są zwoje miedzianych drutów tworzące spiralę. Za sprawą energii elektrycznej te druty nagrzewają się i przekazują ciepło do garnka. Ponieważ przez druty płynie prąd zmienny, zgodnie z zasadami fizyki, cewki ulegają przemagnesowaniu i nagrzewają naczynia o właściwościach magnetycznych.
Minus płyty indukcyjnej jest taki, że nie każdy garnek się na niej nagrzeje. Być może będziesz musiał pozbyć się części starych garnków, a w sklepie, kupując nowe, zwracaj uwagę na oznaczenie mówiące o tym, czy nadaje się on do gotowania na indukcji. Garnki, które się do tego nadają, są wykonane z materiałów o określonych właściwościach magnetycznych. To między innymi stal czy żeliwo.
Jest prosty sposób na sprawdzenie, czy twoje garnki nadają się do gotowania na płycie indukcyjnej. Wystarczy przyłożyć do nich magnes. Jeśli garnek go przyciąga, będzie można używać go na indukcji. Dodatkowo sprawdź, czy garnek ma całkowicie płaskie dno. Musi ono idealnie przylegać do płyty, nie może mieć żadnych wypukłości.
Testowane płyty indukcyjne: AEG IDE84243IB, AEG IDK84453IB, AEG IKB64301FB, AEG IKE64450FB, Beko HII64401MT, Beko HII64500 FHT, Bosch PIE611BB1E, Bosch PIE645BB1E, Bosch PIV851FC5E, Bosch PVS651FC5E, Bosch PVS775FC5E, Electrolux 700 FLEX Bridge EIV634, Electrolux LIR60433, Elica NikolaTesla Prime BL/A/83, Elica NikolaTesla Prime BL/F/83, Gorenje IS645BG, Ikea BLIXTSNABB (604.678.30), Ikea FÖRDELAKTIG (504.494.03), Ikea GRUNDAD (404.670.82), Ikea MATMÄSSIG (104.670.93), Ikea UTNÄMND (304.678.22), Indesit IS 83Q60 NE, Miele KM 7201 FR, Miele KM 7474 FR, Miele KMDA 7633FR, Samsung NZ64K5747BK/EF, Samsung NZ64M3NM1BB, Samsung NZ64R3747BK/UR, Samsung NZ84J9770EK, Siemens ED675FSB5E, Siemens EH631BEB1E, Siemens EX875LX67E inductionAir Plus, Siemens EX875LYV1E, Whirpool ACM 750/BA, Whirpool WF S9365 BF/IXL, Whirpool WS Q2160 NE, Whirlpool WS Q2760 BF
Dokonaj jego zakupu lub uzyskaj roczny dostęp do naszych treści.
Z Waszych wpłat finansujemy kolejne testy
-
DOSTĘP do artykułu „Wybierz najlepszą płytę indukcyjną” – TEST16,99 zł
-
Roczna Subskrypcja PRO-TEST139,00 zł / rok