Są wyniki kolejnych badań na zawartość pestycydów. Tym razem do laboratorium oddaliśmy czerwoną paprykę z Lidla i Biedronki. W papryce kupionej w Lidlu znaleźliśmy dwa pestycydy, zaś w papryce z Biedronki – aż pięć. Co dokładnie wykryliśmy i jaki to ma wpływ na twoje zdrowie?
Fundacja Pro-Test regularnie sprawdza, ile pozostałości pestycydów znajduje się w warzywach i owocach dostępnych w różnych sklepach. Tym razem badacze wzięli pod lupę czerwoną paprykę, kupioną popularnych dyskontach: Lidlu i Biedronce. Obie pochodziły z Hiszpanii. Wyniki? Lidl ma mniej, Biedronka więcej pozostałości pestycydów – ale co to właściwie oznacza?
Koktajl pestycydów w papryce
W papryce z Lidla wykryliśmy dwa pestycydy: fludioksonil oraz cyprodynil. Tymczasem papryka z Biedronki zawierała pozostałości aż pięciu szkodliwych substancji: azoksystrobinę, fludioksonil, metoksyfenozyd, metrafenon oraz spirotetramat.