Latem więcej pijemy. Szczególnie wzrasta spożycie wód mineralnych i źródlanych, gdyż w upalne dni nic tak zdrowo i skutecznie nie gasi pragnienia jak woda. Więc przed najgorętszym sezonem, podobnie jak w ubiegłym roku, „Świat Konsumenta” zlecił wykonanie testu porównawczego najpopularniejszych wód butelkowanych. Tym razem w akredytowanym laboratorium Unii Europejskiej.
Na rynku jest wiele rodzajów wód: mineralne, źródlane, stołowe. Między sobą różnią się zawartością składników mineralnych i ich pochodzeniem oraz zawartością dwutlenku węgla. Szczególne właściwości orzeźwiające mają wody gazowane, jednakże w ostatnich latach tracą nieco na popularności na rzecz zdrowszych i polecanych przez żywieniowców wód niegazowanych. Ci, którzy chcieliby być w zgodzie z aktualnymi trendami, ale nie chcą rezygnować z musującej przyjemności, znajdą w sklepach wody o niskiej zawartości dwutlenku węgla, najczęściej naturalnego pochodzenia.
Do testu wybrano 11 różnych produktów, w tym cztery wody mineralne niezawierające dwutlenku węgla (Arctic, Jurajska, Nałęczowianka i Vita), wody mineralne z niską zawartością dwutlenku węgla naturalnego lub dodanego (Kinga Pienińska, Muszynianka i Staropolanka) oraz trzy wody źródlane niegazowane (Aqua Minerale, Mazowszanka i Żywiec Zdrój). W teście oceniono również niegazowaną wodę mineralizowaną (stołową) Bonaqa, wzbogaconą kompleksem składników mineralnych.
W badanych wodach oceniano:
– poprawność oznakowania etykiety,
– cechy sensoryczne: smak, zapach i wygląd oraz właściwości orzeźwiające,
– wyróżniki fizykochemiczne: kwasowość (pH) oraz zawartość azotanów i azotynów,
– zawartość składników mających znaczenie dla ogólnej mineralizacji oraz wartości dietetycznej wód: jonów wapnia, magnezu, sodu i potasu,
– jakość mikrobiologiczną: obecność bakterii grupy coli typu kałowego, Pseudomonas aeruginosa, paciorkowców kałowych, redukujących siarczyny oraz ogólną liczbę bakterii mezofilnych i psychrofilnych.
Ponadto przeprowadzono badania przechowalnicze, w których określono zmiany zawartości ogólnej liczby drobnoustrojów wód przetrzymywanych po otwarciu butelki. W rankingu uwzględniono również przeznaczenie wód oraz ich skład mineralny.