50 EKSPRESÓW CIŚNIENIOWYCH W TEŚCIE: Ponad 6 tys. zł – taka jest różnica w cenie między najtańszym a najdroższym ekspresem do kawy z tego testu. Co ciekawe, bardzo dobre ekspresy znajdziesz zarówno wśród tych tanich, jak i drogich. Zobacz, czym się różnią…
Ekspres do kawy z pewnością przyda się w czasie świąt. Ekspres to także idealny pomysł na świąteczny prezent dla bliskich. Wybór bardzo wysoko ocenionych urządzeń masz ogromny. Prawdę mówiąc, rzadko w naszych testach możemy przyznać aż tyle bardzo dobrych ocen, co tym razem. Są dobre i bardzo dobre; tanie i drogie; luksusowe, które jednym przyciskiem zaparzą kawę zwieńczoną mleczną pianką i proste ekspresy, w których przygotowanie kawy od zaparzenia po spienienie mleka wykonujesz ręcznie.
Zaraz dowiesz się, który spośród 50 ekspresów będzie najlepszym wyborem dla ciebie. Przetestowaliśmy trzy rodzaje ekspresów ciśnieniowych: z pełną automatyką, ręczne z uchwytem filtra i kapsułkowe.
Krótka historia ekspresu
Pierwszy ekspres do kawy powstał – jakże by inaczej – we Włoszech. Przecież to właśnie Włosi są ekspertami od kawy. W końcu espresso można śmiało nazwać ich napojem
narodowym. W dzisiejszych czasach, dzięki dobremu ciśnieniowemu ekspresowi do kawy, możesz cieszyć się smakiem i aromatem takiej kawy, jaką nie pogardziłby rodowity Włoch.
Ale zacznijmy od początku, czyli od 1884 roku. Wtedy to, w Turynie, niejaki Angelo Moriondo, wynalazł maszynę do zaparzania kawy. Śmiało można uznać ją za pierwszy ekspres do kawy na świecie, choć z dzisiejszymi kompaktowymi ekspresami ma niewiele wspólnego. I nie chodzi tu tylko o wygląd i rozmiary maszyny, ale też o smak zaparzanej kawy. Napar był wodnisty i przypalony w smaku. Przyczyną było między innymi ciśnienie, pod jakim pierwszy ekspres przepuszczał wodę przez zmielone ziarna kawy – 1,5 bara. Jeśli porównasz to z dzisiejszymi ekspresami (w teście większość ma 15-19 barów), zrozumiesz, w czym tkwił problem. Bo żeby powstało esencjonalne espresso takie, jakie znamy dzisiaj, trzeba dobrać odpowiednie ciśnienie. To od niego w znacznej mierze zależy jakość naparu. Nowy wynalazek Włosi cenili sobie jednak przede wszystkim za szybkość zaparzania kawy.
Kolejni włoscy wynalazcy próbowali udoskonalić ekspres do kawy. Jednym z nich był Desiderio Pavoni. Do dziś La Pavoni to kultowa marka ekspresów do kawy.
Dopiero jednak w 1938 roku Achille Gaggia (Gaggia to kolejne nazwisko, które stało się marką ekspresów – jej przedstawiciela znajdziesz również w naszym teście), który prowadził kawiarnię w Mediolanie, jako pierwszy zaparzył espresso takie, jakie znamy dzisiaj: gęste, małe, zwieńczone pianką crema. Jako to osiągnął? Udało mu się stworzyć tłok, który tłoczył zmieloną kawę pod ciśnieniem już 8-10 barów. Dodatkowo zmniejszył ilość wody do jedynych 30 ml. Właśnie taki napój – na jeden łyk – to espresso, jakie Włosi piją dzisiaj. Robią to w kawiarni po sąsiedzku, gdzie wszyscy się znają. Espresso piją na stojąco przy barze, wymieniając się pozdrowieniami ze znajomymi, sąsiedzkimi plotkami i oczywiście aktualną sytuacją we włoskiej lidze piłki nożnej.
Pełen wybór kaw
Dzisiaj każdy może zaparzyć perfekcyjne espresso w swoim domu. Zresztą na espresso wybór kawy z ekspresu się nie kończy. Cappuccino, latte macchiato, caffe latte – ekspres przyrządzi ci twój ulubiony napój.
Jeśli chcesz, żeby wszystko, od zmielenia ziaren kawy aż po spienienie mleka ekspres zrobił za ciebie, wybierz model w pełni automatyczny. Ten rodzaj ekspresów należy do najdroższych, ale jedno jest pewne: przy robieniu kawy się nie namęczysz.
Testowane ekspresy: Automatyczne: Beko CEG7425B, Breville Barista Max VCF126, DeLonghi ECAM23.460.SB, DeLonghi ECAM 46.860.B Eletta Cappucciono Evo, DeLonghi ECAM610.55.SB – PrimaDonna Soul, DeLonghi ECAM610.74.MB – PrimaDonna Soul, DeLonghi ECAM610.75.MB – PrimaDonna Soul, DeLonghi ESAM 420.80.TB_Perfecta Evo, DeLonghi La Specialista EC9335.BK, Gaggia Cadorna Style, Jura E6 Platina (EB) 15376, Jura ENA 8 Massive Aluminium 2019, Jura ENA 8 Full Nordic White 2019, Krups EA8108/70 Roma, Krups EA895E10 Evidence One, Krups EA895N10 Evidence One, Miele CM 6360, Melitta Purista F230-101, Melitta Purista black F230-102, Melitta Avanza F270-100 Mystic Titanium, Philips Series 4000 EP4349/70, Philips Series 4000 EP4346/70, Philips Series 5000 EP5364/10, Philips Series 5000 EP5441/50, Philips Series 5000 EP5444/90, Sage Barista Express BES875, Sage Barista Touch SES880 srebrny SES880BSS4, Siemens EQ.300 TI351209RW, Siemens EQ.300 TI353201RW silver, Siemens EQ.300 TI353204RW, Siemens EQ.300 TI355209RW
Ręczne: Ariete 1324/10, Breville Barista Mini VCF125, Cecotec CAFELIZZIA 790 STEEL, DeLonghi EC 260.BK Stilosa, DeLonghi Scultura ECZ351.BK, Domo DO711K, Sage Bambino Plus SES500, Severin Espresa KA5994, Smeg ECF01, WMF Lumero
Kapsułkowe: Bialetti Opera CF45, DeLonghi EDG210.R, DeLonghi Genio S Touch EDG426.GY, Krups Genio S KP2401, Krups Genio S Plus KP3405, Krups Genio S Plus KP3408, Krups KP173B Infinissima, Krups Nespresso XN8908-10 Atelier, Lakeland 2-in-1 Coffee Pod Machine 62120
Dokonaj jego zakupu lub uzyskaj roczny dostęp do naszych treści.
Z Waszych wpłat finansujemy kolejne testy
-
DOSTĘP do artykułu „Jaki ekspres zaparzy prawdziwe włoskie espresso” – TEST16,99 zł
-
Roczna Subskrypcja PRO-TEST139,00 zł / rok