14 EKSPRESóW W TEŚCIE: Ekspres na specjalne kapsułki czy automatyczny? Wybór do łatwych nie należy. Jedno jest pewne: kawa zaparzona w ekspresie ciśnieniowym pod każdym względem przewyższa napar z ekspresu przelewowego. Niestety dwa modele nie przeszły próby wytrzymałości, a z kilku wydobywały się szkodliwe substancje.
Polacy coraz chętniej piją czarny napar. Między kwietniem 2007 r. a marcem 2008 r. wydaliśmy na kawę o 16% więcej niż rok wcześniej – wynika z badań AC Nielsen. Częściej wybieramy kawę mieloną lub w ziarnach (75% sprzedaży) od rozpuszczalnej (12%), a co za tym idzie – coraz chętniej zaparzamy ją w ekspresie. Powoli w niepamięć odchodzi kawa parzona po turecku. Ekspresy znajdują się już w 22% gospodarstw domowych – Polacy zaczynają doceniać smak prawdziwej kawy.
Czarna czy biała?
Do testu, który został wykonany przez niemiecką Fundację Warentest, wybrano 14 ekspresów ciśnieniowych, w tym trzy na kapsułki (w cenach od 1100 do 2900 zł) i 11 automatycznych (od 1400 do 4000 zł). Wszystkie same zaparzają kawę – wystarczy wcisnąć odpowiedni przycisk. Amatorzy kawy posiadający taki ekspres nie zaznają już niestety czaru ceremonii własnoręcznego mielenia i ubijania kawy, co jest niezbędne w przypadku ekspresu z uchwytem filtra.
Niektórzy wielbiciele kawy nie wyobrażają sobie zakłócania doznań smakowych poprzez dodawanie do naparu mleka czy cukru. Inni z kolei wybierają cappuccino lub latte macchiato, a nieodzownym elementem idealnego napoju jest dla nich mleczna pianka. Dlatego w ramach testu przebadano również jakość pianki na cappuccino.
Dokonaj jego zakupu lub uzyskaj roczny dostęp do naszych treści.
Z Waszych wpłat finansujemy kolejne testy
-
Roczna Subskrypcja PRO-TEST139,00 zł / rok