Polacy kupują produkty bio, bo chcą jeść zdrowo i unikać chemii. Ale czy zawsze to, co oznaczone jako „ekologiczne”, faktycznie jest najlepszym wyborem? Fundacja Pro-Test postanowiła to sprawdzić w badaniach.
Zbadaliśmy zawartość pestycydów w szpinaku bio z Biedronki, w jabłkach bio z Lidla i w aronii kupionej bezpośrednio od rolnika, która nie miała certyfikatu produkcji ekologicznej, a jedynie zapewniono nas, że jest ekologiczna. Wyniki zaskakują. I rzucają cień na powszechnie panujące przekonania na temat produktów ekologicznych…
Żywność ekologiczna z pestycydami
Żeby sprawdzić, czy eko jest eko, kupiliśmy w Lidlu ekologiczne jabłka gala marki Ryneczek Lidla, w Biedronce ekologiczny szpinak baby marki goBio oraz aronię. Tę ostatnią kupiliśmy bezpośrednio od rolnika. Ona nie miała certyfikatu produkcji ekologicznej, a jedynie zapewniono nas, że jest ekologiczna.