0,00 zł

Brak produktów w koszyku.

Strona głównaNa CzasieZdrowa czekolada

Zdrowa czekolada

Opublikowano:

Autopromocja

spot_img

Jedzenie dużych ilości czekolady może zmniejszyć ryzyko choroby wieńcowej i udaru mózgu nawet o jedną trzecią, ale nadmiar tego przysmaku sprzyja rozwojowi innych chorób.

 

Korzystny wpływ czekolady na zdrowie jest znany od dawna – na przykład obniża ona ciśnienie tętnicze, działa przeciwzapalnie i przeciwutleniająco. Teraz jednak potwierdziły to badania, o których informuje „British Medical Journal”.

 

Przeprowadzone przez specjalistów z University of Cambridge przeglądowe badania objęły 114 009 pacjentów. Ich wyniki potwierdziły wyrażany już wcześniej pogląd, zgodnie z którym zawarte w czekoladzie substancje chronią układ krążenia. Część badanych spożywała mniej niż dwie tabliczki tygodniowo, pozostali – więcej niż dwie tabliczki. W tej drugiej grupie ochronne działanie czekolady było wyraźnie widoczne – choroby serca występowały rzadziej o 37%, a udary mózgu – o 29%. Jednak British Heart Foundation zastrzega, że istnieją lepsze sposoby ochrony serca i nie należy zaczynać od opychania się czekoladkami.

 

Autorzy badań zaznaczają, że potrzebne są dalsze prace nad działaniem czekolady. Przyznają także, że jej nadmiar sprzyja otyłości (100 gramów czekolady to około 500 kalorii) oraz cukrzycy typu II. Korzystne jest regularne spożywanie niewielkich ilości czekolady o mniejszej zawartości cukru i tłuszczu niż w przypadku większości obecnych na rynku produktów (za najzdrowszą uważana jest gorzka czekolada).

(naukawpolsce.pap.pl)

Najnowsze Artykuły

WIĘCEJ PODOBNYCH

Duże lodówki w teście

13 LODÓWEK SIDE-BY-SIDE W TEŚCIE: Siedem bardzo dobrych dużych lodówek i sześć nieco słabszych...

Dobre też wśród tanich

28 SZCZOTECZEK ELEKTRYCZNYCH W TEŚCIE: Większość szczoteczek z testu czyści zęby bardzo dobrze. Problemy...

Test ekspresów do kawy: Wybierz tani i dobry

31 EKSPRESÓW DO KAWY W TEŚCIE: Czy dobry ekspres musi być drogi? Nowy test...