0,00 zł

Brak produktów w koszyku.

Strona głównaNa CzasieZa mało polifenoli, za dużo cukru

Za mało polifenoli, za dużo cukru

Opublikowano:

Autopromocja

spot_img

Herbata w butelce może wcale nie zawierać tyle dobroczynnych polifenoli, o ilu zapewnia producent. Zwykła, świeżo parzona herbata ma ich zazwyczaj więcej.

 

Pomiary poziomu zdrowych przeciwutleniaczy w butelkowanych napojach herbacianych wskazały, że dbający o zdrowie konsumenci być może wcale nie otrzymują tego, za co płacą, czyli zdrowej dawki przeciwutleniaczy lub polifenoli, które mogą zapobiec wielu schorzeniom – informuje EurekAlert.

 

Naukowcy odkryli, że ilość polifenoli w niektórych, coraz popularniejszych w Stanach Zjednoczonych, napojach herbacianych jest tak mała, że konsument musiałby wypić co najmniej 20 butelek, aby uzyskać ich taką samą ilość jak obecna w jednej filiżance zaparzonej w domu zielonej lub czarnej herbaty.

 

Shiming Li, jeden z autorów badania, zaznaczył, że oprócz niskiej zawartości zdrowych polifenoli napoje te zawierają inne substancje, w tym ogromne ilości cukru, których dbający o zdrowie konsument zwykle stara się unikać.

 

Po wodzie, herbata jest najczęściej spożywanym napojem na świecie. Sprzedaż herbaty w USA wzrosła czterokrotnie od 1990 roku i obecnie przynosi zyski rzędu 7 bilionów dolarów rocznie. Naukowcy udowodnili, że polifenole i inne przeciwutleniacze w herbacie mogą zmniejszać ryzyko raka, chorób serca i innych dolegliwości, oczywiście pod warunkiem, że spożywamy je w wystarczających ilościach. Z drugiej jednak strony dodatki, takie jak cukier, przyczyniają się między innymi do otyłości, a co za tym idzie, zwiększają ryzyko wielu chorób, w tym serca.

 

Niektórzy producenci herbacianych napojów zaznaczają na etykietce zawartość polifenoli, jednak jak ostrzega Li, te dane mogą być błędne, gdyż nie istnieją żadne standardy lub wytyczne do pomiaru zawartości polifenoli w danym produkcie.

(naukawpolsce.pap.pl) 

Najnowsze Artykuły

WIĘCEJ PODOBNYCH

Zbadaliśmy pestycydy w pomidorach z Lidla i Biedronki

Po teście jabłek kolej na pomidory. Okazuje się, że one również zawierają pozostałości pestycydów....

Jabłka z Lidla gorsze niż z Biedronki

Fundacja Pro-Test wykryła aż dziewięć różnych pestycydów w jabłkach z Lidla. W jabłkach z...

Test słuchawek: Od ucha do ucha

14 SŁUCHAWEK NAUSZNYCH W TEŚCIE: Test słuchawek wyłonił najlepsze modele. Okazuje się, że za...