Salmonella wykryta w jajach. Sprawdź, czy nie masz ich w domu. GIS wydał ostrzeżenie.
Na skorupkach partii jaj wykryto bakterie Salmonelli, które mogą być niebezpieczne dla zdrowia. Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega, by ich nie spożywać, ponieważ może to wywołać zatrucie pokarmowe.
O które jajka chodzi?
Salmonellę z grupy D wykryto podczas działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
Bakterie znajdowały się na powierzchni skorupek jaj o nazwie KURZA PACZKA Jaja z Chowu na wolnym wybiegu Klasa wagowa M, 10 szt. o numerze partii: 24.11.2024 (6) i z terminem przydatności do spożycia: 24.11.2024. Kod na skorupce jaja to: 1PL 14271316, a kod kreskowy: 5909000517929. Producentem jaj jest OVOS Sp. z o.o.
Ostrzeżenie dotyczy również jaj klasy wagowej L o tym samym numerze partii, ponieważ jaja obu klas wagowych pochodziły z tej samej fermy i tej samej daty zniesienia.
Co zrobić, jeśli masz jaja z Salmonellą?
Aktualnie trwa akcja wycofywania zakażonych jaj ze sklepów.
Jeżeli jednak już kupiłeś jajka z wymienionej wyżej partii, nie jedz ich. Zaś w przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu jaj, skontaktuj się z lekarzem.
Na jakie objawy zwracać uwagę?
Pierwsze objawy salmonellozy pojawiają się w okresie od sześciu godzin do trzech do nawet siedmiu dni od momentu kontaktu z bakterią. Są to: bóle brzucha, gorączka, biegunka, odwodnienie, nudności i wymioty.
Niekiedy może rozwinąć się zakażenie układowe o cięższym przebiegu, tzw. postać pozajelitowa, szczególnie u małych dzieci, osób w podeszłym wieku lub z obniżoną odpornością. Obserwuje się wtedy powstawanie ropni, zapalenie dróg żółciowych, płuc, opon mózgowo-rdzeniowych, stawów, szpiku kostnego, kości oraz posocznicę.