0,00 zł

Brak produktów w koszyku.

Strona głównaNa CzasieTwardy jak pomidor?

Twardy jak pomidor?

Opublikowano:

Autopromocja

spot_img

Hinduscy uczeni stworzyli pomidory, które zachowują świeżość znacznie dłużej niż pomidory tradycyjne. Na razie wynalazek nie trafi jednak do polskich sklepów.

 

Mimo że badania nad modyfikowaniem genetycznym pomidorów prowadzone są od lat, dotychczas nie udało się stworzyć pomidora, w którym przedłużono by świeżość miąższu. Udało się to dopiero teraz naukowcom z Narodowego Instytutu Badań nad Roślinami w Nowym Dehli, którzy w taki sposób genetycznie zmodyfikowali pomidory, że mogą one pozostać twarde aż do 45 dni. Dzięki temu zachowują dłużej świeżość. Żeby stworzyć takie pomidory, trzeba było usunąć dwa enzymy, które w procesie dojrzewania występują w dużych ilościach, sprawiając, że warzywo mięknie.

 

Nowe pomidory mogą okazać się ratunkiem dla hinduskiego rolnictwa. 35-40% zbiorów jest w Indiach traconych tylko dlatego, że warzywa zbyt szybko stają się miękkie.

 

Oba enzymy, które udało się „wyłączyć” w pomidorach, występują także w bananach, papajach i mango. Wyniki hinduskich badań mogą więc zostać wykorzystane również w przypadku tych owoców.

 

Zanim genetycznie modyfikowana żywność (GMO), znajdzie się w europejskich i amerykańskich sklepach, musi zostać dopuszczona do obrotu. Jak na razie w Europie wynalazek z Nowego Dehli nie jest sprzedawany. To dotyczy również innych produktów wytwarzanych z pomidorów, takich jak na przykład przecier. 

Najnowsze Artykuły

WIĘCEJ PODOBNYCH

Zbadaliśmy pestycydy w pomidorach z Lidla i Biedronki

Po teście jabłek kolej na pomidory. Okazuje się, że one również zawierają pozostałości pestycydów....

Jabłka z Lidla gorsze niż z Biedronki

Fundacja Pro-Test wykryła aż dziewięć różnych pestycydów w jabłkach z Lidla. W jabłkach z...

Test słuchawek: Od ucha do ucha

14 SŁUCHAWEK NAUSZNYCH W TEŚCIE: Test słuchawek wyłonił najlepsze modele. Okazuje się, że za...