Olej z ryżu 100% marki MI’RA zawiera zbyt dużo szkodliwych dla zdrowia estrów glicydowych oraz estrów 3-monochloropropanodiolu (3-MCPD).
Badania oleju przeprowadziła Państwowa Inspekcja Sanitarna. Ich wyniki stwierdziły przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu estrów glicydowych (2332 ± 676 μg/kg) oraz estry 3-monochloropropanodiolu (3-MCPD) na poziomie 7551 ± 1510 μg/kg w oleju z ryżu MI’RA wyprodukowanego dla firmy Italmex Sp. z o.o.
Olej ten jest sprzedawany w opakowaniach o pojemności 1 l. Zakwestionowane próbki mają numer partii L0041 i datę minimalnej trwałości 02.2022.
Firma Italmex rozpoczęła akcję wycofywania produktu z rynku.
Konsumenci, którzy kupili feralny olej o podanym numerze partii, nie powinni go spożywać.
Estry glicydowe kwasów tłuszczowych i 3-MCPD, które wykryto w oleju, to zanieczyszczenia żywności. Powstają w procesie jej przetwarzania. Występują w szczególności w olejach rafinowanych i tłuszczach roślinnych.
Jak wskazuje Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), glicyd jest związkiem genotoksycznym i rakotwórczym.
„