Nie ma wystarczających dowodów na przeciwnowotworowe działanie suplementów witaminowych. Osoby, które zażywają je prewencyjnie, tylko wyrzucają pieniądze – ostrzegają eksperci.
Zamiast polegać na antynowotworowym działaniu preparatów witaminowych, powinniśmy jeść więcej warzyw i owoców – radzi prof. Martin Wiseman z World Cancer Research Fund (WCRF), który opublikował raport analizujący ponad 7 tys. badań naukowych dotyczących wpływu naszego trybu życia na ryzyko zachorowania na raka. Wynika z nich, że istnieją przesłanki, jakoby niektóre suplementy diety zapobiegały rakowi, niemniej jednak dowody są niewystarczające i naukowcy nie są jeszcze w stanie oszacować ewentualnych zalet i ryzyka zażywania suplementów dla całej populacji.
Oto, co o przeciwnowotworowym działaniu witamin i mikroelementów wiedzą naukowcy dziś:
Wapń zmniejsza ryzyko raka jelita (prawdopodobnie), jednak inne badania wskazują na zwiększenie ryzyka raka prostaty.
Selen zmniejsza ryzyko raka prostaty, jelita i płuc (prawdopodobnie).
Witamina A zmniejsza ryzyko raka skóry (niepełne dowody).
Witamina E – zmniejsza ryzyko raka prostaty (niepełne dowody).
Raport WCRF wymienia także związki mogące zwiększać ryzyko raka:
ß-karoten zwiększa ryzyko raka u palaczy (wystarczające dowody).
Selen zwiększa ryzyko raka skóry (niepełne dowody).
Witamina A zwiększa ryzyko raka płuc u palaczy (niepełne dowody).
Czytaj więcej
Piękna ułuda – preparaty na piękne włosy, skórę i paznokcie
Test preparatów na odchudzanie – ryzyko w rozmiarze XXL
Ryzyko zamiast zdrowia – suplementy diety dla dzieci