0,00 zł

Brak produktów w koszyku.

Strona głównaNa CzasieKonsumenci już nie chcą kolorowej żywności

Konsumenci już nie chcą kolorowej żywności

Opublikowano:

Autopromocja

spot_img

Konsumenci na świecie coraz częściej wybierają produkty spożywcze w naturalnym kolorze.

 

Aż 61% konsumentów stara się unikać sztucznych barwników w żywności – wynika z raportu firmy badawczej Nielsen. W Europie liczba nowych produktów z naturalnymi barwnikami wzrosła w 2015 roku o 5,6%.

 

Barwniki dodaje się między innymi do produktów mlecznych, takich jak napoje mleczne czy jogurty. Konsumenci odbierają te grupę produktów jako naturalne i zdrowe, dlatego coraz częściej wybierają nie tylko te o jak najbardziej naturalnym składzie, ale i te w naturalnym kolorze. Jest on często dla konsumenta wyznacznikiem wysokiej wartości odżywczej produktu.

 

Naturalne barwniki są jednak dla producentów żywności niełatwe w zastosowaniu. Te sztuczne są bardziej trwałe, dlatego i ceny produktów „naturalnych” są wyższe. Mimo to chęć konsumentów do kupowania produktów naturalnych jest tak silna, że skłonni są oni zapłacić za nie nawet znacznie więcej niż za produkty zabarwione sztucznie. 

Najnowsze Artykuły

WIĘCEJ PODOBNYCH

Pestycydy w truskawkach od rolnika i z bazaru

W sezonie Polacy chętnie kupują truskawki prosto od rolnika albo na bazarku. Wybierają je...

Truskawki z Biedronki gorsze niż z Lidla

Zbadaliśmy pozostałości pestycydów w polskich truskawkach z Lidla i Biedronki. W truskawkach z Biedronki...

Nieliczne roboty koszą dobrze

8 ROBOTÓW KOSZĄCYCH W TEŚCIE: Wiele automatycznych kosiarek z testu radzi sobie tylko z...