Pizza na grubym cieście jest mniej kaloryczna od tej na cieście cienkim.
Która pizza jest zdrowsza: na cienkim czy na grubym cieście? Australijski magazyn konsumencki „Choice” obalił powszechnie obowiązujący mit na temat wartości odżywczej pizzy. Z badań prawie 300 różnych rodzajów pizzy wynika, że to wcale nie pizza na cienkim cieście jest zdrowsza i mniej kaloryczna. Okazało się, że pizza w stylu amerykańskim, czyli na grubym cieście, mniej tuczy.
Skąd tak zaskakujące wyniki? Badania laboratoryjne wykazały, że w pizzy na cienkim cieście większość kalorii, niezdrowych tłuszczów utwardzonych i sodu pochodzi z tego, co znajduje się na wierzchu pizzy. A zatem im stosunek ciasta do dodatków pizzy jest większy, tym zdrowsze danie.
Co więcej, z badania wynika, że pizze wegetariańskie, z dodatkiem kurczaka lub owoców morza mają z reguły mniej tłuszczów utwardzonych i mniej soli.
Z australijskiego testu dowiadujemy się też, że pizze z dużych sieci restauracji są najsmaczniejsze. W teście najsmaczniejsze okazały się zamówienia między innymi z Pizza Hut i Domino’s Pizza. Eksperci oceniający smak pizzy, którzy przeszli szkolenie we Włoszech, byli rozczarowani walorami smakowymi pizzy mrożonej, sprzedawanej w hipermarkecie, którą wystarczy podgrzać domu.
Mimo że są pizze mniej i bardziej kaloryczne, dla osób dbających o sylwetkę nie mamy dobrej wiadomości: Nawet najmniej tucząca pizza z testu miała 177 kcal w każdych 100 g. Dla porównania: 100 g spaghetti bolognaise dostarcza około 103 kcal.