0,00 zł

Brak produktów w koszyku.

Strona głównaNa CzasieGrube ciasto dla szczupłej sylwetki?

Grube ciasto dla szczupłej sylwetki?

Opublikowano:

Autopromocja

spot_img

Pizza na grubym cieście jest mniej kaloryczna od tej na cieście cienkim.

 

Która pizza jest zdrowsza: na cienkim czy na grubym cieście? Australijski magazyn konsumencki „Choice” obalił powszechnie obowiązujący mit na temat wartości odżywczej pizzy. Z badań prawie 300 różnych rodzajów pizzy wynika, że to wcale nie pizza na cienkim cieście jest zdrowsza i mniej kaloryczna. Okazało się, że pizza w stylu amerykańskim, czyli na grubym cieście, mniej tuczy.

 

Skąd tak zaskakujące wyniki? Badania laboratoryjne wykazały, że w pizzy na cienkim cieście większość kalorii, niezdrowych tłuszczów utwardzonych i sodu pochodzi z tego, co znajduje się na wierzchu pizzy. A zatem im stosunek ciasta do dodatków pizzy jest większy, tym zdrowsze danie.

 

Co więcej, z badania wynika, że pizze wegetariańskie, z dodatkiem kurczaka lub owoców morza mają z reguły mniej tłuszczów utwardzonych i mniej soli.

 

Z australijskiego testu dowiadujemy się też, że pizze z dużych sieci restauracji są najsmaczniejsze. W teście najsmaczniejsze okazały się zamówienia między innymi z Pizza Hut i Domino’s Pizza. Eksperci oceniający smak pizzy, którzy przeszli szkolenie we Włoszech, byli rozczarowani walorami smakowymi pizzy mrożonej, sprzedawanej w hipermarkecie, którą wystarczy podgrzać domu.

 

Mimo że są pizze mniej i bardziej kaloryczne, dla osób dbających o sylwetkę nie mamy dobrej wiadomości: Nawet najmniej tucząca pizza z testu miała 177 kcal w każdych 100 g. Dla porównania: 100 g spaghetti bolognaise dostarcza około 103 kcal. 

Najnowsze Artykuły

WIĘCEJ PODOBNYCH

Te ekspresy do kawy są najlepsze

15 EKSPRESÓW KAPSUŁKOWYCH I RĘCZNYCH W TEŚCIE: Które ekspresy kapsułkowe i ręczne są najlepsze?...

Tani ekspres lepszy od drogich

50 AUTOMATYCZNYCH EKSPRESÓW DO KAWY W TEŚCIE: Niecałe 1600 zł – tyle kosztuje dobry...

Czy eko jest eko? Zaskakujące wyniki testu

Polacy kupują produkty bio, bo chcą jeść zdrowo i unikać chemii. Ale czy zawsze...