Chcielibyśmy cię czymś zaskoczyć. Czymś, co pewnie znasz od lat – cukier waniliowy – ale… no właśnie. Czy jesteś pewny, że to rzeczywiście cukier WANILIOWY?
Weź do ręki opakowanie cukru waniliowego, którego używasz od lat i jeszcze raz dokładnie przeczytaj, co jest napisane na opakowaniu… Waniliowy czy wanilinowy?
Jesteś zaskoczony? A może wiedziałeś o tym doskonale? Tak, to, co popularnie nazywamy cukrem „waniliowym”, jest cukrem „wanilinowym”, a to zasadnicza różnica.
Ale dlaczego nie WANILIA? I co to w ogóle jest ta WANILINA?
Producenci stosują wanilinę lub etylowanilinę (który dokładnie z tych związków znajduje się w twoim cukrze, przeczytasz z tyłu opakowania, w składzie), bo jest po prostu dużo tańsza od prawdziwej wanilii.
Czy wanilina jest dla nas bezpieczna?
No więc waniliowy czy wanilinowy – jaki cukier wybierać w sklepie?
U osób wrażliwych dodatki do żywności o nazwach „wanilina” i „etylowanilina” mogą wywoływać podrażnienia skóry. Ale z drugiej strony nie ma co popadać w skrajność. Jeśli nie jadasz waniliny codziennie, tyko od czasu do czasu, w małych ilościach, ani nie obserwujesz u siebie negatywnych skutków jej spożycia, nie musisz wyrzucać do śmietnika zapas cukru wanilinowego, który masz w szafce kuchennej.
Na przyszłość jednak – skoro masz już świadomość, co tak naprawdę jesz – rozważ, czy nie lepiej sięgać po naturalną laskę wanilii. Jej aromatu tak naprawdę nie zastąpi żadna syntetyczna substancja.
Mamy dla ciebie przepis na waniliowy sernik z białą czekoladą. W nim ziarenka prawdziwej wanilii robią robotę! Z cukrem wanilinowym nie smakuje tak wyśmienicie.
Przepis na…
WANILIOWY SERNIK Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ
SKŁADNIKI
Spód:
200 g kruchych pierniczków lub ciastek korzennych
20 ml wody
Masa:
1 kg twarogu sernikowego
4 jajka
20 g mąki ziemniaczanej
20 g ksylitolu (lub cukru)
200 g białej czekolady (2 tabliczki)
1 laska wanilii
PRZYRZĄDZANIE
1. Pierniczki pokrusz, dodaj wodę, a następnie zmiksuj, po czym ugnieć wykładając na spód tortownicy (jeśli spód nie będzie się lepił, dodaj odrobinę więcej wody).
2. Długo i dokładnie zmiksuj twaróg, jajka, mąkę, ziarenka wanilii i ksylitol.
3. Czekoladę połam na kostki i roztop w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, a następnie dodaj do masy serowej i ponownie zmiksuj.
4. Wylej masę na wcześniej przygotowany spód.
5. Tortownicę z sernikiem włóż do kąpieli wodnej, czyli większej formy z wodą wlaną do ok. 3 cm wysokości, i piecz przez ok. 70 minut w piekarniku rozgrzanym do 160oC.
Więcej takich przepisów znajdziesz w naszej bestsellerowej książce „Dieta bez diety. Przepisy”