Na czerwiec czekamy między innymi za względu na truskawki. W krótkim sezonie na te soczyste i aromatyczne owoce możemy delektować się aż 2000 ich odmian.
Truskawki (fragaria vesca) są delikatne, więc niestety szybko się psują i tracą swój aromat. Dlatego najlepiej zjeść je zaraz po zerwaniu, a najpóźniej po dwóch dniach.
Truskawki zawierają więcej witaminy C niż cytryny czy pomarańcze – aż 60 mg w 100 g. Poza tym są bogate w wapń, potas, fosfor i żelazo. Truskawki to skarbnica przeciwutleniaczy. Są też niskokaloryczne, więc można ich jeść dużo, korzystając z krótkiego sezonu truskawkowego.
Ostrożnie umyj truskawki w zimnej wodzie, a dopiero potem oddziel szypułki. W przeciwnym razie smak owoców stanie się wodnisty i stracą aromat. Jeśli chcesz je posłodzić, zrób to przed samym podaniem, inaczej wypłynie z nich dużo soku i rozmiękną.
Nie kupuj truskawek jeszcze częściowo zielonych, nie dojrzeją już bowiem po zerwaniu.
KOKTAJL TRUSKAWKOWO-KOKOSOWY
SKŁADNIKI
150 g truskawek
2 łyżki płatków owsianych
100 ml wody
30 ml mleczka kokosowego
opcjonalnie: ksylitol lub erytrol do smaku
PRZYRZĄDZANIE
1. Truskawki umyj i usuń szypułki.
2. Wszystkie składniki umieść w blenderze.
3. Zmiksuj na gładką masę. Możesz dolać trochę więcej wody lub ewentualnie mleczka kokosowego dla uzyskania właściwej konsystencji
Przepis pochodzi z książki „Dieta bez diety. Przepisy”