Moda na egzotyczne nasiona chia sprawia, że zapominamy o naszym swojskim – i przy okazji znacznie tańszym – siemieniu lnianym. To błąd! Nasiona lnu to jedno z najlepszych źródeł kwasów tłuszczowych omega-3.
Siemię lniane zawiera też cenne lignany, czyli jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy. Ale zacznijmy od początku, czyli od… lnu.
Cenne ziarno
Len (Linum L.) to roślina pochodząca z Europy wschodniej i południowej. Ma wiele zastosowań: z lnu wytwarza się między innymi włókna i tkaniny, a nasiona lnu, zwane siemieniem lnianym, są używane jako leczniczy środek zielarski.
Dobroczynne właściwości
Nasiona lnu są płaskie, brązowe, ich długość sięga 2-3 mm, ale po zalaniu wodą powiększają swoją objętość kilkukrotnie i wydzielają dużo śluzu. Właśnie namoczone siemię, całe lub zmielone, stosuje się najczęściej przy suchym kaszlu i na dolegliwości układu pokarmowego: zarówno przy biegunkach, jak i zaparciach, przy nadkwasocie czy wrzodach.
Tak jak wspomnieliśmy, siemię lniane dostarcza wielu cennych substancji: witaminę E, cynk, kwas tłuszczowy omega-3, lignany, fitosteryny, flawonoidy, fitoestrogeny oraz białko w wyjątkowo zdrowej postaci. Dzięki takiemu składowi siemię chroni nasze komórki przed wolnymi rodnikami, chroni serce, przyczynia się do zmniejszenia ryzyka zapadnięcia na nowotwory piersi, macicy i prostaty i w końcu pomaga obniżyć poziom cholesterolu.
Jak jeść?
Dlatego jedz każdego dnia jedną łyżkę siemienia lnianego. Możesz je stosować jako składnik przeróżnych potraw. Kupuj siemię lniane w postaci całych ziarenek, a nie zmielone, ponieważ zwykle jest ono wtedy odtłuszczone, a co za tym idzie, pozbawione zdrowych tłuszczów. Dodatkowo też szybciej się utlenia, a więc traci swoje cenne właściwości. Ponieważ ziarenek siemienia lnianego nasz układ pokarmowy nie trawi, warto je zmielić samemu przed zjedzeniem.
Siemię lniane smaczne jest także w postaci ziarenek lekko uprażonych na suchej patelni. Następnie możesz je zlepić odrobiną miodu. Takie lniane sezamki to smaczna przekąska. Uprażone siemię można dodawać też do jogurtu i innych potraw lub – wraz z innymi nasionami i płatkami zbożowymi jako müsli – do mleka czy jogurtu.