Kurkuma słynie z intensywnie żółtego koloru, który pięknie zabarwia potrawy, przy okazji nadając im wspaniały smak i aromat kojarzony głównie z potrawami kuchni azjatyckiej. Ale kurkuma to nie tylko kolor i aromat. Zobacz, za co przede wszystkim warto ją pokochać!
Kurkuma (Curcuma longa) inaczej zwana ostryżem długim lub szafranem indyjskim jest rośliną bylinową spokrewnioną z imbirem. Pochodzi z Azji, gdzie była znana już 600 lat p.n.e. Podobnie jak w przypadku imbiru jadamy jej kłącza. W sklepach są dostępne coraz powszechniej, jednak wciąż najczęstszą postacią kurkumy, jaką możesz kupić, jest sproszkowana przyprawa. A dlaczego warto ją stosować w kuchni?
Niezwykła przyprawa
Kurkuma ma niezwykłe właściwości prozdrowotne. Odpowiada za to kurkumina – jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy. To właśnie ten związek czyni z kurkumy wyjątkowo cenny składnik diety. Dzięki niemu kurkuma ma działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka i zapobiega chorobie Alzheimera. Ma też korzystny wpływ na układ trawienny, skórę i łagodzi dolegliwości bólowe.
Nierozłączny duet: kurkuma + pieprz
Ale – uwaga – kurkumina ma to do siebie, że jest słabo wchłaniana przez nasz organizm. Na szczęście jest na to sposób: kurkumę jedz zawsze w towarzystwie pieprzu. Dlaczego? Piperyna, czyli składnik pieprzu odpowiadający za jego ostry smak, wspomaga wchłanianie kurkuminy. Dzięki niej do krwiobiegu przedostanie się aż o 2000% więcej kurkuminy, na czym niewątpliwie skorzysta twoje zdrowie.
Do czego dodawać kurkumę?
Aby korzystać z dobrodziejstw kurkumy, dodawaj ją do wszelkich możliwych potraw. Pasuje do dań kuchni azjatyckiej, ale też do zwykłego ryżu. Kawałek kurkumy możesz też dorzucić do zielonego (czy w tym przypadku raczej żółtego) koktajlu, a nawet zastosować w deserach.
Więcej pomysłów na użycie kurkumy w kuchni znajdziesz w książce „Dieta bez diety. Przepisy”.