Karambola (Averrhoa carambola) to drzewo pochodzące z południowo-wschodniej Azji o smacznych, słodko-kwaśnych owocach dojrzewających przez cały rok. Owoc karamboli ma tak charakterystyczny wygląd, że nie sposób pomylić go z jakąkolwiek inną rośliną. Osiąga do 12 cm długości i ma pięć żeber, dzięki czemu poprzeczny przekrój karamboli jest w kształcie gwiazdy. Skórka karamboli jest cienka, o barwie żółtej lub pomarańczowej, pokryta woskowym nalotem.
Karambole jada się na surowo, można je dodać do sałatki. Robi się z nich też galaretki, dżemy i soki. Owoce te są bogate w witaminy C i A oraz w wapń, magnez i fosfor.
Dojrzałe karambole należy przechowywać w lodówce, ale najwyżej kilka dni, bo szybko się psują. Karambola nie nadaje się do zamrażania.
Sałatka z kurczakiem i karambolą
Składniki:
2 piersi z kurczaka, 2 karambole, papryka (czerwona lub żółta), 250 g sałaty. Sos: 2 łyżeczki zgniecionego czosnku, 2 łyżeczki świeżego imbiru, łyżeczka posiekanych papryczek chili, 2 łyżeczki bazylii, 2 łyżeczki cukru, 2 łyżeczki soku z cytryny, 2 filiżanki mango pokrojonego na małe części, 200 ml octu winnego, 100 ml oleju słonecznikowego, sól, pieprz
Sposób przyrządzania:
Paprykę pokroić w paski i dusić na patelni. Piersi kurczaka upiec na grillu (lub podsmażyć) i również pokroić w paski. Ułożyć sałatę na dużym talerzu, a na niej kurczaka, paprykę oraz karambolę pokrojoną w plastry. Przyrządzać sos w osobnej miseczce najpierw łącząc osiem pierwszych składników, a następnie dodać olej słonecznikowy. Wszystko wymieszać. Posolić i popieprzyć do smaku. Tak przyrządzonym sosem polać sałatkę.