HISTORIA HAMBURGERA: Początki hamburgera nie są dokładnie znane. Wiadomo tylko, że jeszcze w drugiej połowie XIX w. próżno było go szukać w kuchniach Amerykanów.
Jedzono wówczas za to mieloną wołowinę, którą do Stanów przywieźli niemieccy imigranci na początku XIX w. Stąd też nazwa dania: Hamburg steak. Ale jak doszło do powstania hamburgera?
Początek z pośpiechu
Jedna z historii mówi, że stało się to za sprawą pewnego klienta baru w New Haven w stanie Connecticut. Klient ów zamówił lunch, ale bardzo się spieszył, więc kucharz włożył kawałek wołowiny między dwie kromki chleba. To proste i szybkie danie mężczyzna mógł wziąć ze sobą na drogę. Szybkość i prostota – to do dziś podstawa wszelkich fast foodów, w których sprzedaje się hamburgery.
A zatem pierwsze hamburgery składały się z mielonej wołowiny położonej na kromce białego chleba lub toście i były podawane na ciepło. W pierwszych latach XX w. do takiej kanapki zaczęto dodawać jeszcze cebulę, ale dopiero podczas I wojny światowej pojawiły się hamburgery, jakie znamy dziś – w bułce. W latach 20. XX w. hamburger stał się już daniem rozpoznawalnym przez wszystkich Amerykanów, a jego popularność ciągle rosła. Wkrótce zyskał miano ikony amerykańskiej pop-kultury. Dziś można go kupić niemal na całym świecie.