0,00 zł

Brak produktów w koszyku.

Hamburger

Opublikowano:

spot_img

HISTORIA HAMBURGERA: Początki hamburgera nie są dokładnie znane. Wiadomo tylko, że jeszcze w drugiej połowie XIX w. próżno było go szukać w kuchniach Amerykanów.

Jedzono wówczas za to mieloną wołowinę, którą do Stanów przywieźli niemieccy imigranci na początku XIX w. Stąd też nazwa dania: Hamburg steak. Ale jak doszło do powstania hamburgera?

Początek z pośpiechu

Jedna z historii mówi, że stało się to za sprawą pewnego klienta baru w New Haven w stanie Connecticut. Klient ów zamówił lunch, ale bardzo się spieszył, więc kucharz włożył kawałek wołowiny między dwie kromki chleba. To proste i szybkie danie mężczyzna mógł wziąć ze sobą na drogę. Szybkość i prostota – to do dziś podstawa wszelkich fast foodów, w których sprzedaje się hamburgery.

A zatem pierwsze hamburgery składały się z mielonej wołowiny położonej na kromce białego chleba lub toście i były podawane na ciepło. W pierwszych latach XX w. do takiej kanapki zaczęto dodawać jeszcze cebulę, ale dopiero podczas I wojny światowej pojawiły się hamburgery, jakie znamy dziś – w bułce. W latach 20. XX w. hamburger stał się już daniem rozpoznawalnym przez wszystkich Amerykanów, a jego popularność ciągle rosła. Wkrótce zyskał miano ikony amerykańskiej pop-kultury. Dziś można go kupić niemal na całym świecie.

Najnowsze Artykuły

WIĘCEJ PODOBNYCH

Jaki odkurzacz jest dobry i tani?

65 ODKURZACZY W TEŚCIE: Czy droższy znaczy lepszy? Okazuje się, że w przypadku odkurzaczy...

Jaki ekspres kupić?

31 EKSPRESÓW DO KAWY W TEŚCIE: Ekspres automatyczny czy kapsułkowy? A może ręczny? Jaki...