0,00 zł

Brak produktów w koszyku.

Czy sól szkodzi?

Opublikowano:

Autopromocja

spot_img

Zbyt dużo soli szkodzi. Tymczasem większość Polaków każdego dnia zjada więcej soli niż potrzebuje ich organizm. Jak zmniejszyć ilość soli w naszej diecie?

Chlorek sodu – to nic innego, jak właśnie sól. To, co w soli może szkodzić zdrowiu, to sód.

Wraz z solą dostarczamy organizmowi około 90% całego pochłanianego sodu. Średnio 65-75% z niego pochodzi z soli z gotowej żywności przetworzonej. Sól, którą sypiemy na potrawy z domowej solniczki i którą dodajemy podczas gotowania, może stanowić co najwyżej jakieś dodatkowe 15%.

Ale uwaga – sód zjadamy nie tylko wraz z solą. Pierwiastek ten występuje również naturalnie w wielu produktach żywnościowych. Co więcej, jest też częścią niektórych dodatków do żywności, takich jak na przykład glutaminian sodu.

Zbyt duże ilości sodu w diecie mogą prowadzić do nadciśnienia, udarów mózgu i osteoporozy. Istnieje również związek między spożywaniem dużych ilości sodu i rakiem żołądka.

Co tkwi w soli?

Wydawałoby się, że skład soli kończy się na… soli. A jednak nie. Przynajmniej w większości przypadków. Do soli dodawany jest bowiem jeszcze jeden składnik: substancja przeciwzbrylająca, która wśród dodatków do żywności występuje pod nazwą E538. Jego nazwa chemiczna być może brzmi groźnie – żelazocyjanek potasu – ale jest dla nas bezpieczna. Same cyjanki – owszem – są trujące. Ale już w wiązaniu z żelazem cząsteczka ta nie jest groźna dla zdrowia. Niemniej jednak, trzymając się zasady: im krótszy skład, tym lepiej, warto poszukać w sklepie soli bez antyzbrylaczy.

Ile soli można zjeść?

5 g soli to maksymalna dzienna zalecana przez WHO ilość. Ile to jest? 5 g soli to 1 płaska łyżeczka. Tymczasem Polacy jedzą średnio około 11 g soli dziennie.
 
Często nawet nie wiemy, kiedy przekraczamy tę maksymalną dawkę soli. Jak to możliwe? Sól z solniczki, którą sami solimy potrawy, to tylko mały ułamek całej zjadanej soli. Większość soli pochodzi z gotowych produktów – często z takich, których… nawet nie podejrzewasz o jej zawartość. Sól jest niemal wszędzie, począwszy od chleba, przez płatki śniadaniowe, na serach i wędlinach skończywszy.
 
Jaką sól wybierać?

Czy warto wydawać krocie na sól himalajską? Czy wraz z solą morską zjadamy mikroplastik?
Na te pytania znajdziesz odpowiedź w naszej książce „Dieta bez diety. Tajemnice żywności”, która jest dostępna zarówno w wersji papierowej, jak i w formie e-booka.

Najnowsze Artykuły

WIĘCEJ PODOBNYCH

Wielki test lodówek

87 CHŁODZIARKO-ZAMRAŻAREK W TEŚCIE: Nie kieruj się marką, kiedy wybierasz nową lodówkę. Nasz test...

Test butów trekkingowych

10 PAR BUTÓW W TEŚCIE: Z membraną czy bez? Test butów trekkingowych pokazał, że...

Test pralek: Tania jest najlepsza

57 PRALEK W TEŚCIE: Mimo że ich ceny rzadko schodzą poniżej 2000 zł, ten...