Grecja to w tym sezonie jeden najchętniej wybieranych przez Polaków wakacyjnych kierunków. Jeśli też wybierasz się do Grecji, koniecznie przeczytaj nasz subiektywny ranking greckiego jedzenia. Teraz będziesz wiedzieć, jakich kulinarnych wrażeń możesz się spodziewać i co zjeść w Grecji. Poznasz też ceny greckich specjałów.
Greckie jedzenie co prawda opływa tłuszczem (a ściślej oliwą z oliwek), ale jest też pełne świeżych warzyw i owoców, które nigdzie nie mają takiego smaku i aromatu, jak tam. Dojrzewanie w promieniach greckiego słońca robi swoje.
Oto nasz subiektywny ranking typowo greckich specjałów, który przygotowaliśmy po powrocie z tego słonecznego kraju. Podajemy zakres cen, z jakimi spotkasz się w różnych lokalach, zarówno na greckim lądzie, jak i na wyspach. Należy tu zaznaczyć, że generalnie ceny na greckich wyspach są wyższe niż na lądzie. Dobra wiadomość jest jednak taka, że w porównaniu do cen żywności w polskich sklepach, Grecja i tak nie wypada drożej. Szczególnie ceny żywności na greckim lądzie są często niższe niż te w Polsce.
Do tańszych niż w Polsce produktów należą przede wszystkim lokalne warzywa i owoce czy ryby i owoce morza. Znacznie tańsze jest też jedzenie w restauracjach.
Ranking greckiego jedzenia
Przeczytaj nasz ranking, co zjeść w Grecji, i obejrzyj film, który znajdziesz poniżej, bo – wiadomo – je się oczami. A potem jedź do Grecji i spróbuj tych wszystkich pysznych dań!
1) Nasz absolutny numer 1 to SAŁATKA GRECKA. Serwują ją dosłownie wszędzie. Zwykle to naprawdę duża porcja (my zamawialiśmy jedną na trzy osoby jako dodatek do innych dań). Smak pomidorów i ogórków dojrzewających w greckim słońcu nie ma sobie równych.
? Ceny: od 5 do 10 euro
2) MUSAKA, czyli zapiekanka z bakłażana, ziemniaków i mielonego mięsa z grubą warstwą beszamelu na wierzchu. Tak, niestety opływa tłuszczem. I tak – jest pyszna!
? Ceny: od 7 do 12 euro
3) PASTITSIO to kuzynka musaki – różni się od niej tym, że zamiast bakłażana i ziemniaków ma w sobie makaron w kształcie rurek.
? Ceny: od 7 do 12 euro
4) Talerz OWOCÓW MORZA – kolejny must have w Grecji! Smażone, grillowane – tu owoce morza jada się na wszystkie możliwe sposoby. Nic dziwnego, w końcu pływają tutaj tuż pod nosem.
? Ceny: od 7 do 23 euro na osobę
5) SOUVLAKI, czyli szaszłyk z mięsa (mogą to być różne rodzaje mięsa), czasem z dodatkami w postaci kawałków papryki czy cebuli. Najczęściej podawany z frytkami i chlebkiem pita.
? Ceny: od 2,50 do 8 euro
6) GYROS jest z mięsa wieprzowego lub z kurczaka pieczonego na pionowej rożenadzie, odcinanego po kawałku i wkładanego do pity wraz z różnymi dodatkami: pomidorem, cebulą, sosem tzatziki i frytkami.
? Ceny: od 3,50 do 10 euro
7) TAPENADA: pasta z oliwek, kaparów i oliwy. Idealna do pieczywa.
? Ceny: trudno powiedzieć, bo jest serwowana jako dodatek wraz innymi przystawkami; my ją dostawaliśmy w ramach innych zamówień jako „czekadełko”.
8) BAKLAWA to deser słodki jak… hmmm… truskawki latem? Nie! Dużo bardziej! Baklawa jest zrobiona z ciasta filo przełożonego warstwą orzechową i opływa mega słodkim cukrowym syropem.
? Ceny w cukierni: 12-14 euro/kg (małe baklawy) lub ok. 2,50 euro/szt. (duże)
[JW, PK]