0,00 zł

Brak produktów w koszyku.

Strona głównaArtykułyŻywnośćBakłażan – tego o nim nie wiesz!

Bakłażan – tego o nim nie wiesz!

Opublikowano:

Autopromocja

spot_img

Bakłażan to jedno z tych warzyw, które w przepisach może zastąpić mięso. Jest też bardzo zdrowy. Zobacz, co jeszcze kryje to fioletowe, wszechstronne warzywo.

Bakłażan czy oberżyna? Spokojnie, obie te nazwy określają to samo warzywo – psiankę podłużną. Tak, tak, to trzecia – tym razem oficjalna – nazwa bakłażana. Ale na tym nie koniec nazw tego filetowego warzywa w kształcie dużej gruszki. No właśnie, temu kształtowi bakłażan zawdzięcza kolejną ze swoich nazw: gruszka miłosna. Jak już jesteśmy przy nazwach, to jeszcze dla porządku dodajmy tu łacińską: Solanum melongena.

Skąd pochodzi bakłażan?

Skoro już przedstawiliśmy bakłażana z imienia i nazwiska, warto dowiedzieć się, skąd do nas przyjechał. Otóż bakłażan pochodzi z południowo-wschodniej Azji. Obecnie uprawiany jest w różnych, raczej ciepłych, rejonach świata. W Polsce też rośnie, z tym że z uwagi na ciepłolubność tej rośliny, woli skryć się w szklarni albo pod foliowym tunelem.

Bakłażan ma charakterystyczny, fioletowy kolor. Ale tylko z zewnątrz. Pod błyszczącą gładką skórką skrywa się biały lub delikatnie zielonkawy miąższ.

Zamiennik mięsa?

Jeden bakłażan ważący 250 g ma około 65 kcal. To niewiele. Świetnie nadaje się więc dla osób chcących schudnąć. Tym bardziej, że na długo daje uczucie sytości.

Jak wspomnieliśmy na początku, bakłażan może być zamiennikiem mięsa. Odpowiednio przyrządzony przypomina je w smaku. Ma też mięsistą konsystencję. A fakt, że jest sycący sprawia, że kiedy zastąpi w obiedzie mięso, to i tak porządnie się najesz.

Zobacz nasz prosty przepis na pyszne faszerowane bakłażany. Sposób przygotowania pokazujemy na filmiku:

Solić czy nie solić?

W wielu przepisach znajdziesz wskazówkę, żeby przed przyrządzeniem bakłażana posolić. Sól ma usunąć goryczkę. Jednak odmiany bakłażanów, które dostępne są dzisiaj w sklepach, tego gorzkiego smaku już raczej nie mają. Dlatego jeśli go nie wyczuwasz, spokojnie możesz zrezygnować z solenia bakłażana przed gotowaniem lub pieczeniem.

Jeśli jednak zamierzasz bakłażana smażyć, warto przed tym zabiegiem posolić jego plastry. Dzięki temu bakłażan nie wchłonie nadmiernej ilości tłuszczu. A trzeba tu zaznaczyć, że bakłażan potrafi chłonąć go jak gąbka. Taki smażony bakłażan z niskokalorycznego warzywa staje się wtedy prawdziwą bombą kaloryczną pełną tłuszczu.

Co zrobić z bakłażana?

Jaka potrawa przychodzi ci na myśl jako pierwsza, kiedy pada hasło „bakłażan”? Nam zdecydowanie musaka. To grecka tradycyjna zapiekanka: przekładane warstwy bakłażana z mielonym mięsem i ziemniakami.

Popularną potrawą z bakłażana jest też baba ghanoush. To z kolei danie kuchni arabskiej – pasta zrobiona na bazie tego warzywa.

Pasty warzywne z bakłażanem można kupić także już gotowe. Wraz z rosnącą popularnością kuchni roślinnej, wybór takich past jest obecnie w sklepach bardzo duży.

Zobacz, jakie masz do wyboru pasty z bakłażanem i porównaj ich ceny.

Zanim kupisz, pamiętaj też, żeby porównać ich składy.

Zdrowie z bakłażana

Bakłażan, jak większość warzyw, jest bardzo zdrowy. Jednak nie tyle ze względu na zawartość witamin i związków mineralnych. Te oczywiście w nim są, ale nie w jakichś spektakularnych ilościach. Witaminy z grupy B, mangan, potas, żelazo – znajdują się w bakłażanie w ilościach umiarkowanych. Ale to, za co powinniśmy być najbardziej wdzięczni matce naturze, to korzystne dla zdrowia związki roślinne: fenolowe i flawonoidy.  

Wśród związków fenolowych w bakłażanie króluje kwas chlorogenowy. To przeciwutleniacz, który chroni nas przed nowotworami i opóźnia procesy starzenia.

Z kolei flawonoid o nazwie nasunin wykazuje właściwości, które mogą być pomocne w leczeniu chorób nowotworowych. Jako przeciwutleniacz nasunin chroni też nasze komórki przed starzeniem. Związek ten znajduje się skórce, która – jak się okazuje – jest nie tylko piękna, ale i zdrowa. Za filetowy kolor skórki odpowiada właśnie nasunin. A zatem bakłażana lepiej nie obierać.

Bakłażan zawiera też dużo błonnika, który jest ważnym składnikiem zdrowej diety. Między innymi pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu i reguluje pracę układu trawiennego.

Nikotyna w bakłażanie

Pewnie cię zaskoczymy, ale bakłażan, oprócz licznych dobroczynnych składników, zawiera też… nikotynę. Na szczęście nie ma jej dużo. W 100 g to jedynie 0,01 mg. Taka ilość nie jest dla nikogo szkodliwa. A zatem nie ma żadnych przeciwwskazań do jedzenia tego zdrowego i wszechstronnego warzywa. No, chyba, że ktoś jest na bakłażana uczulony.

Jest jeszcze jedna trucizna, która występuje w bakłażanie. To solanina. Właśnie z jej powodu nie można jeść bakłażanów na surowo. Przed zjedzeniem, bakłażana trzeba koniecznie poddać obróbce cieplnej. Dzięki temu solanina przestaje mieć działanie toksyczne. Dobra wiadomość jest natomiast taka, że bakłażana nie trzeba obierać. Odetnij jedynie zieloną końcówkę. Bakłażan ma jadalną skórkę. Oczywiście jadalną dopiero po ugotowaniu lub upieczeniu.

Więcej zdrowych przepisów, w tym również z bakłażanem, znajdziesz w naszej książce, „Dieta bez diety. Przepisy”

Najnowsze Artykuły

WIĘCEJ PODOBNYCH

Test ekspresów do kawy: Wybierz tani i dobry

31 EKSPRESÓW DO KAWY W TEŚCIE: Czy dobry ekspres musi być drogi? Nowy test...

Test oczyszczaczy: W poszukiwaniu czystego powietrza

7 OCZYSZCZACZY POWIETRZA W TEŚCIE: Jaki oczyszczacz powietrza kupić? Taki, który skutecznie usuwa wirusy,...

Test pralek: Tanie pranie

30 PRALEK W TEŚCIE: Nowy test pralek pokazuje jasno: różnice między pralkami są bardzo...