Ananas (Ananas comosus) pochodzi z południowej Brazylii i Paragwaju. Wyrasta z ułożonych w rozetę dużych liści o 90 cm długości i 6 cm szerokości. Owoc osiąga 1-4 kg. Jego miąższ jest soczysty, o żółtej barwie, apetycznym aromacie i pysznym smaku. Zdrewniały środek owocu nie jest jadalny.
Bromelina zawarta w świeżych ananasach wspomaga trawienie. Ponadto ananas jest bogaty w witaminy A i C oraz żelazo i wapń, a przy tym niskokaloryczny – jeden owoc ma 56 kcal.
Ananasy najlepiej przechowywać na miękkim podłożu lub powiesić za liście, ponieważ mimo swojej grubej skórki, to owoce delikatne. Powinniśmy je trzymać w temperaturze 15-18˚C, pokrojone natomiast – w lodówce, ale nie dłużej niż dwa dni, ponieważ w zimnie zanika aromat ananansa.
Ananasa możemy kroić na dwa sposoby: odciąć liście z górną częścią, pokroić w poprzek na plastry o grubości 2-3 cm i z każdego wyciąć zdrewniały środek, a następnie obrać plastry ze skórki albo po odcięciu liści z górną częścią możemy pociąć owoc wzdłuż na ćwiartki i również usunąć twarde środki.
Wieprzowina curry i ananasem
Składniki: 500 g wieprzowiny bez kości, 300 g pokrojonego ananasa (1 puszka), 400 ml mleczka kokosowego, 2 łyżki oleju, ½ łyżeczki soku z cytryny, curry, 2 łyżki pasty rybnej, łyżka cukru
Sposób przyrządzania: Mięso pokroić w paski o długości 2 cm i szerokości 1 cm, odcedzić ananasy, a olej podgrzać na patelni. Dodać mięso i obficie posypać curry i przysmażyć. Dolać mleczka kokosowego i całość krótko podgrzewać. Dodać sok z cytryny i cukier do smaku. Na samym końcu dodać ananasy i wszystko ponownie zagotować. Danie najlepiej smakuje podane z ryżem.