Miechunka jadalna (Physalis peruviana) to roślina pochodząca z Ameryki Południowej. Uprawiana jest w Afryce, Nowej Zelandii, Kolumbii, Indiach, Australii, na Antylach i na Jawie. Jej pomarańczowe jagody wyrastają z wyschniętych jasnobrązowych, przypominających papier kielichów kwiatowych. Zarówno miąższ owoców, jak i zawarte w nim nieliczne nasiona, są jadalne.
Owoce miechunki mają słodko-kwaśny smak, nieco przypominający… pomidory. Miechunka jest zresztą spokrewniona z tym warzywem.
Owoce miechunki jada się świeże lub przyrządza się z nich dżemy i inne przetwory. Dodaje się je też do sałatek, sosów i tortów.
Miechunka występuje w kilku rodzajach – niektóre uprawia się dla ozdoby.
W owocu miechunki jest sporo witamin E, C oraz z grupy B, a także potasu. Dawniej miechunkę stosowano do walki ze szkorbutem – chorobą spowodowaną brakiem witaminy C.
Koktajl z miechunki i truskawek
Składniki: pół szklanki owoców miechunki, pół szklanki truskawek, ocet balsamiczny, ewentualnie trochę wody lub mleka
Sposób przyrządzania: Umyte owoce wrzuć do blendera. Zmiksuj na gładko. Jeżeli koktajl wyjdzie zbyt gęsty, dodaj wodę lub mleko, aby uzyskać odpowiadającą ci konsystencję. Na koniec przypraw odrobiną octu balsamicznego.