0,00 zł

Brak produktów w koszyku.

Miechunka

Opublikowano:

Autopromocja

spot_img

Miechunka jadalna (Physalis peruviana) to roślina pochodząca z Ameryki Południowej. Uprawiana jest w Afryce, Nowej Zelandii, Kolumbii, Indiach, Australii, na Antylach i na Jawie. Jej pomarańczowe jagody wyrastają z wyschniętych jasnobrązowych, przypominających papier kielichów kwiatowych. Zarówno miąższ owoców, jak i zawarte w nim nieliczne nasiona, są jadalne.

Owoce miechunki mają słodko-kwaśny smak, nieco przypominający… pomidory. Miechunka jest zresztą spokrewniona z tym warzywem.

Owoce miechunki jada się świeże lub przyrządza się z nich dżemy i inne przetwory. Dodaje się je też do sałatek, sosów i tortów.

Miechunka występuje w kilku rodzajach – niektóre uprawia się dla ozdoby.

W owocu miechunki jest sporo witamin E, C oraz z grupy B, a także potasu. Dawniej miechunkę stosowano do walki ze szkorbutem – chorobą spowodowaną brakiem witaminy C.

Koktajl z miechunki i truskawek

Składniki: pół szklanki owoców miechunki, pół szklanki truskawek, ocet balsamiczny, ewentualnie trochę wody lub mleka

Sposób przyrządzania: Umyte owoce wrzuć do blendera. Zmiksuj na gładko. Jeżeli koktajl wyjdzie zbyt gęsty, dodaj wodę lub mleko, aby uzyskać odpowiadającą ci konsystencję. Na koniec przypraw odrobiną octu balsamicznego.

Najnowsze Artykuły

WIĘCEJ PODOBNYCH

Te ekspresy do kawy są najlepsze

15 EKSPRESÓW KAPSUŁKOWYCH I RĘCZNYCH W TEŚCIE: Które ekspresy kapsułkowe i ręczne są najlepsze?...

Tani ekspres lepszy od drogich

50 AUTOMATYCZNYCH EKSPRESÓW DO KAWY W TEŚCIE: Niecałe 1600 zł – tyle kosztuje dobry...

Czy eko jest eko? Zaskakujące wyniki testu

Polacy kupują produkty bio, bo chcą jeść zdrowo i unikać chemii. Ale czy zawsze...