Kiedyś mało kto słyszał o glutenie. Dziś – niemal na każdym kroku jesteśmy przekonywani, żeby wykluczyć go z diety. Jak to więc jest z tym glutenem? Jeść czy nie jeść?Rozwiewamy glutenowy mit!
Zacznijmy od tego, co to w ogóle jest ten gluten. Otóż jest to białko występujące w niektórych zbożach, na przykład w pszenicy, życie czy jęczmieniu. To właśnie dzięki glutenowi wyrabiane z mąki ciasto się lepi.
W glutenie nie ma nic złego. Jedynie osoby chore na celiaklię powinny go wykluczyć z diety. Dla pozostałych wykluczenie glutenu jest całkowicie bezcelowe, a wręcz może przynieść więcej szkody niż pożytku.Dieta bezglutenowa może nie dostarczyć nam wystarczająco dużo potrzebnych składników odżywczych.
Skąd więc ta moda na wszystko, co bezglutenowe? Powstała na skutek pewnego badania naukowego, które okazało się jednak mieć sporo błędów. Szybko je powtórzono i obalono poprzednie wyniki. Nie przeszkodziło to jednak producentom żywności rozpocząć kampanię, w której zaczęli podkręcać strach przed glutenem. Nic dziwnego, rynek żywności bezglutenowej wart jest wiele miliardów. A skoro nieświadomi konsumenci, którym napędzono glutenowego stracha, płacą, to czemu nie korzystać?
A zatem nie podążaj ślepo za modą na dietę bezglutenową! A w szczególności nie stosuj jej na własną rękę, bez konsultacji z lekarzem.