Rozpuszczalna kawa cappuccino, czyli proszek, który zalewamy gorącą wodą, niewiele ma wspólnego z prawdziwym włoskim cappuccino. Opakowania zazwyczaj wprowadzają konsumentów w tym względzie w błąd.
Łyżeczka zanurza się w białej, sztywnej, grubej piance mlecznej, a z filiżanki wydobywa się jedyny w swoim rodzaju aromat espresso. Delektowanie się świeżo zaparzonym cappuccino to prawdziwa przyjemność dla zmysłów. Niestety jednak z wyglądem i smakiem takiego prawdziwego cappuccino testowane produkty miały niewiele wspólnego.
Parę sztuczek
Tak naprawdę to nic w tym dziwnego. Zarówno skład, jak i sposób przygotowania prawdziwego cappuccino i testowanych produktów instant są całkowicie odmienne. Oryginalne cappuccino przyrządza się z niewielu składników: gorącego spienionego mleka, kawy espresso i ewentualnie cukru. Rozpuszczalne cappuccino z testu tych składników zawiera znacznie więcej, nawet kilkanaście. Producenci uciekają się tu do paru sztuczek i dodają substancje, które poprawiają wygląd i smak proszku, aby ten po przyrządzeniu jak najbardziej przypominał napój o nazwie widniejącej na opakowaniu: „cappuccino”. Dodają więc stabilizatory, utwardzone tłuszcze, aby uzyskać lepszą piankę, aromaty dające smak mleczny i przede wszystkim dodają cukier. Niemiecka Fundacja Warentest przetestowała 20 kawowych napojów rozpuszczalnych typu cappuccino. Wyniki nie są zbyt optymistyczne dla amatorów kawy.