0,00 zł

Brak produktów w koszyku.

Strona głównaTestyTEST - ŻywnośćZa dużo cukru, za mało pianki

Za dużo cukru, za mało pianki

Opublikowano:

Autopromocja

spot_img

Rozpuszczalna kawa cappuccino, czyli proszek, który zalewamy gorącą wodą, niewiele ma wspólnego z prawdziwym włoskim cappuccino. Opakowania zazwyczaj wprowadzają konsumentów w tym względzie w błąd.

Łyżeczka zanurza się w białej, sztywnej, grubej piance mlecznej, a z filiżanki wydobywa się jedyny w swoim rodzaju aromat espresso. Delektowanie się świeżo zaparzonym cappuccino to prawdziwa przyjemność dla zmysłów. Niestety jednak z wyglądem i smakiem takiego prawdziwego cappuccino testowane produkty miały niewiele wspólnego.

Parę sztuczek

Tak naprawdę to nic w tym dziwnego. Zarówno skład, jak i sposób przygotowania prawdziwego cappuccino i testowanych produktów instant są całkowicie odmienne. Oryginalne cappuccino przyrządza się z niewielu składników: gorącego spienionego mleka, kawy espresso i ewentualnie cukru. Rozpuszczalne cappuccino z testu tych składników zawiera znacznie więcej, nawet kilkanaście. Producenci uciekają się tu do paru sztuczek i dodają substancje, które poprawiają wygląd i smak proszku, aby ten po przyrządzeniu jak najbardziej przypominał napój o nazwie widniejącej na opakowaniu: „cappuccino”. Dodają więc stabilizatory, utwardzone tłuszcze, aby uzyskać lepszą piankę, aromaty dające smak mleczny i przede wszystkim dodają cukier. Niemiecka Fundacja Warentest przetestowała 20 kawowych napojów rozpuszczalnych typu cappuccino. Wyniki nie są zbyt optymistyczne dla amatorów kawy.

Najnowsze Artykuły

WIĘCEJ PODOBNYCH

Test golarek: Ostra, lecz delikatna

9 GOLAREK ELEKTRYCZNYCH W TEŚCIE: Niektóre golarki szarpią skórę albo nie są wodoszczelne. Jest...

Najtańszy oczyszczacz w czołówce testu

12 OCZYSZCZACZY W TEŚCIE: W nowym teście oczyszczaczy powietrza w szranki stanęło 12 modeli....

Te opony są bezpieczne

32 OPONY ZIMOWE W TEŚCIE: Przyczepność na śniegu, lodzie i mokrej nawierzchni ma zimą...