0,00 zł

Brak produktów w koszyku.

Wkręceni w masło

Opublikowano:

Autopromocja

spot_img

W naszym teście sprawdziliśmy, ile tak naprawdę jest masła w maśle. Co się okazało? Tylko jeden z dziewięciu przebadanych produktów, można nazwać mianem „masła”.

Masło kojarzy nam się z produktem wytwarzanym w sposób naturalny, w 100% z mleka krowiego, z tłuszczem o niepowtarzalnym smaku i zapachu. Z punku widzenia dietetycznego walory masła są również unikalne, ponieważ jest to tłuszcz lekkostrawny i zawierający, rzadko występujące w innych produktach spożywczych, związki określane skomplikowaną chemiczną nazwą skoniugowanych izomerów kwasu linolowego (CLA).

Z punktu widzenia prawa produkt spożywczy nazwany „masłem” to produkt, który zawiera wyłącznie tłuszcz mleczny w ilości co najmniej 80% lub złożony produkt, którego zasadniczym składnikiem jest mleko lub jego przetwory, a zawartość tłuszczu mlecznego jest nie mniejsza niż 75%. Przepisy precyzują, że żaden ze składników wprowadzonych do masła w procesie produkcji nie może zastępować składników mleka.

Na rynku dostępne są również tzw. „masła stołowe”, które produkowane są ze śmietany lub śmietanki, a zawartość tłuszczu mlecznego wynosi w nich nie mniej niż 73,5% oraz „masła o zawartości trzech czwartych tłuszczu” o zawartości tłuszczu mlecznego w zakresie 60-62%, w których inne składniki dodane w procesie produkcji nie zastępują składników mleka.

Wszystkie składniki recepturowe oraz substancje dodatkowe dodane w trakcie wytwarzania masła, tak jak w przypadku każdego produktu spożywczego, muszą zostać zadeklarowane na etykiecie, w składzie recepturowym produktu. Na etykiecie znaleźć musi się również informacja o całkowitej procentowej zawartości tłuszczu.

Tłuszcze do smarowania pieczywa, w których część tłuszczu mlecznego zastąpiono olejem lub tłuszczem roślinnym nie mogą być określane mianem „masła” i zaliczane są do kategorii „mieszanek tłuszczowych”. W tego typu produktach bazujących na maśle olej roślinny najczęściej dodawany jest w celu poprawienia smarowności, z kolei w produktach bazujących na margarynie dodatek masła stosowany jest dla poprawy cech sensorycznych, głównie smaku i zapachu.

Naukowcy na tropie tłuszczu

Podstawowym składnikiem wszystkich tłuszczów, tak roślinnych jak i zwierzęcych, są kwasy tłuszczowe, które decydują zarówno o cechach fizycznych tłuszczów (np. stan skupienia – płynny czy stały), jak i ich wartości żywieniowej czy przydatności technologicznej (np. odporność na długie ogrzewanie).

Skład kwasów tłuszczowych jest charakterystyczny dla poszczególnych tłuszczów, a znając ich proporcje naukowcy są w stanie z dużą dokładnością wskazać, z jakiego produktu tłuszcz został pozyskany.

Analiza składu kwasów tłuszczowych przeprowadzona w próbkach masła zakupionych w warszawskich sklepach wykazała, że spośród dziewięciu przebadanych maseł, kwasy tłuszczowe tylko jednego produktu występowały w typowych dla masła proporcjach.

W ramach testu przebadano następujące masła: Masło Ekstra z Warlubia Masmal, Masło Ekstra Laktopol, Masło Ekstra z Warmii Polmlek, Masło Ekstra z Warlubia Jagr, Masło Ekstra Smarowne (Kozioł), Masło Śmietankowe Leader Price, Masło Ekstra Agrotrade, Masło ¾ z Łukowa i Masło Ekstra Olmlek.

Najnowsze Artykuły

WIĘCEJ PODOBNYCH

Zbadaliśmy pestycydy w pomidorach z Lidla i Biedronki

Po teście jabłek kolej na pomidory. Okazuje się, że one również zawierają pozostałości pestycydów....

Jabłka z Lidla gorsze niż z Biedronki

Fundacja Pro-Test wykryła aż dziewięć różnych pestycydów w jabłkach z Lidla. W jabłkach z...

Test słuchawek: Od ucha do ucha

14 SŁUCHAWEK NAUSZNYCH W TEŚCIE: Test słuchawek wyłonił najlepsze modele. Okazuje się, że za...