0,00 zł

Brak produktów w koszyku.

Sprawdź, co pijesz!

Opublikowano:

Autopromocja

spot_img

Latem woda butelkowana jest produktem, po który sięgamy szczególnie chętnie. Oczekujemy, że będzie smaczna, zdrowa, czysta mikrobiologicznie i wolna od substancji szkodliwych. Jednocześnie spodziewamy się, że będzie zawierała składniki mineralne, które uzupełnią codzienną dietę.

W naszym teście przebadano 13 rodzajów naturalnych wód butelkowanych, w tym 10 wód mineralnych (Arctic, Cisowianka, Jurajska, Kryniczanka, Muszynianka, Nałęczowianka, Piwniczanka, Staropolanka, Ustronianka i Wysowianka) i trzy wody źródlane (Buskowianka Zdrój, Kropla Beskidu i Żywiec Zdrój). Wśród nich znajdowały się zarówno wody gazowane, jak i nie zawierające dwutlenku węgla. Oceniano wody w opakowaniach półtoralitrowych, zakupione w dużych sieciach handlowych, będące, zgodnie z deklaracją producentów, w okresie pełnej przydatności do spożycia.

W badanych wodach oceniano:

  • informacje zamieszczone na etykiecie,
  • zawartość podstawowych składników mających znaczenie dla ogólnej mineralizacji oraz wartości dietetycznej wód (jonów wapnia, magnezu, sodu, potasu oraz jonów wodorowęglanowych, siarczanowych, chlorkowych i fluorkowych), określając zgodność składu mineralnego z deklarowanym na etykiecie;
  • cechy sensoryczne: wygląd, zapach i smak;
  • bezpieczeństwo zdrowotne w tym:
    • zawartość substancji niepożądanych i toksycznych w nadmiernych stężeniach, takich jak azotany i azotyny, amon, bar i żelazo,
    • utlenialność wód, która świadczy o zanieczyszczeniu wody związkami organicznymi i niektórymi związkami nieorganicznymi,
  • jakość mikrobiologiczną wód – obecność bakterii grupy coli typu kałowego, Pseudomonas aeruginosa, paciorkowców kałowych, Clostridiów redukujących siarczyny oraz ogólną liczbę bakterii mezofilnych i psychrofilnych; ogólną liczbę bakterii określono dwukrotnie: bezpośrednio po otwarciu opakowań, a następnie po dwudniowym przechowywaniu w temperaturze pokojowej.

Najnowsze Artykuły

WIĘCEJ PODOBNYCH

Zbadaliśmy pestycydy w pomidorach z Lidla i Biedronki

Po teście jabłek kolej na pomidory. Okazuje się, że one również zawierają pozostałości pestycydów....

Jabłka z Lidla gorsze niż z Biedronki

Fundacja Pro-Test wykryła aż dziewięć różnych pestycydów w jabłkach z Lidla. W jabłkach z...

Test słuchawek: Od ucha do ucha

14 SŁUCHAWEK NAUSZNYCH W TEŚCIE: Test słuchawek wyłonił najlepsze modele. Okazuje się, że za...