Latem woda butelkowana jest produktem, po który sięgamy szczególnie chętnie. Oczekujemy, że będzie smaczna, zdrowa, czysta mikrobiologicznie i wolna od substancji szkodliwych. Jednocześnie spodziewamy się, że będzie zawierała składniki mineralne, które uzupełnią codzienną dietę.
W naszym teście przebadano 13 rodzajów naturalnych wód butelkowanych, w tym 10 wód mineralnych (Arctic, Cisowianka, Jurajska, Kryniczanka, Muszynianka, Nałęczowianka, Piwniczanka, Staropolanka, Ustronianka i Wysowianka) i trzy wody źródlane (Buskowianka Zdrój, Kropla Beskidu i Żywiec Zdrój). Wśród nich znajdowały się zarówno wody gazowane, jak i nie zawierające dwutlenku węgla. Oceniano wody w opakowaniach półtoralitrowych, zakupione w dużych sieciach handlowych, będące, zgodnie z deklaracją producentów, w okresie pełnej przydatności do spożycia.
W badanych wodach oceniano:
- informacje zamieszczone na etykiecie,
- zawartość podstawowych składników mających znaczenie dla ogólnej mineralizacji oraz wartości dietetycznej wód (jonów wapnia, magnezu, sodu, potasu oraz jonów wodorowęglanowych, siarczanowych, chlorkowych i fluorkowych), określając zgodność składu mineralnego z deklarowanym na etykiecie;
- cechy sensoryczne: wygląd, zapach i smak;
- bezpieczeństwo zdrowotne w tym:
-
- zawartość substancji niepożądanych i toksycznych w nadmiernych stężeniach, takich jak azotany i azotyny, amon, bar i żelazo,
-
- utlenialność wód, która świadczy o zanieczyszczeniu wody związkami organicznymi i niektórymi związkami nieorganicznymi,
- jakość mikrobiologiczną wód – obecność bakterii grupy coli typu kałowego, Pseudomonas aeruginosa, paciorkowców kałowych, Clostridiów redukujących siarczyny oraz ogólną liczbę bakterii mezofilnych i psychrofilnych; ogólną liczbę bakterii określono dwukrotnie: bezpośrednio po otwarciu opakowań, a następnie po dwudniowym przechowywaniu w temperaturze pokojowej.
-
Roczna Subskrypcja PRO-TEST119,00 zł / rok