Majonezy i sosy majonezowe stały się nieodłącznym składnikiem sałatek, surówek, kanapek, dań z mięs i ryb, a także wielu przystawek.
Cieszą się niesłabnącą popularnością, tym bardziej, że z roku na rok przybywa wciąż nowych odmian tego produktu, a także sosów na jego bazie. Producenci prześcigają się w tworzeniu nowych smaków i nazw majonezów. Majonezy stołowe, wyborowe, dekoracyjne, babuni, napoleońskie – mamy pełen wybór. Ostatnio wzrastającą popularnością cieszą się majonezy „light”, przeznaczone dla osób dbających o linię. Obniża się w nich zawartość tłuszczu do poniżej 50%. Należy jednak mieć świadomość, że majonezy, nawet te mniej kaloryczne, nie są dietetyczne i bardzo pobudzają apetyt.
Do testu wybrano majonezy cieszące się największą popularnością wśród konsumentów: Hellmann’s Babuni, Kielecki, Mosso Napoleoński, Motyl Stołowy, Roleski Stołowy i Winiary Dekoracyjny. Próby zakupiono w dużych sieciach sklepowych. Badania sensoryczne, mikrobiologiczne oraz badania parametrów fizykochemicznych wykonano w akredytowanym laboratorium.
Zakres badań obejmował:
– ocenę poprawności oznakowania etykiety;
– badania sensoryczne – ocenę wyglądu ogólnego, barwy, smaku, zapachu i konsystencji majonezów;
– badanie parametrów fizykochemicznych: zawartość wody, tłuszczu, soli, konserwantów chemicznych (kwasu benzoesowego i kwasu sorbowego), żółtka jaja kurzego oraz liczbę kwasową wyekstrahowanego tłuszczu (miernik świeżości);
– badanie czystości mikrobiologicznej;
– zawartość cholesterolu – parametr żywieniowy.