11 OKAPÓW W TEŚCIE: Okap to niezbędne wyposażenie każdej kuchni. Jaki wybrać, żeby pozbyć się brzydkich zapachów i tłuszczu? Okazuje się, że to nie takie proste. Wysoka cena nie zawsze idzie w parze z jakością. Duża wydajność podawana przez producentów też nie świadczy o lepszym działaniu.
Nie chcesz czuć w powietrzu wczorajszej smażonej ryby, ani dotykać lepkiego osadu z tłuszczu, kiedy gotujesz? Rozwiązaniem jest zainstalowanie dobrego okapu. Jak go znaleźć? Z naszego testu wynika, że stylowy model marki Elica za ponad 4000 zł wypadł znacznie gorzej od okapu z Ikei za niecałe 400 zł.
Wyciąg czy pochłaniacz?
W ramach testu zbadaliśmy w laboratorium 11 modeli okapów w cenach od 399,99 zł do 5299 zł. Eksperci ocenili je w najdrobniejszych szczegółach, żeby znaleźć odpowiedź na pytanie: który wybrać, żeby cieszyć się czystym powietrzem podczas gotowania, a przy tym nie przepłacić.
Zacznijmy jednak od tego, że jakość okapu zależy nie tylko od jego budowy, ale przede wszystkim od sposobu instalacji w kuchni. Każdy okap z naszego testu możesz zainstalować na dwa sposoby: albo jako wyciąg, albo jako pochłaniacz. Na czym polega różnica? Na tym, co dzieje się z zassanym powietrzem po jego przejściu przez filtr okapu. I tak wyciąg, czyli innymi słowy – okap kominowy – jest podłączony za pomocą rury do przewodu wentylacyjnego. Dzięki temu zapachy, opary i tłuszcze są z kuchni usuwane raz na zawsze – otworem wentylacyjnym na zewnątrz. Aby zamontować okap w ten sposób, musisz mieć w kuchni w odpowiednim miejscu otwór wentylacyjny. Dlatego dobrze jest o tym pomyśleć już na etapie projektowania lub remontowania kuchni.
Dokonaj jego zakupu lub uzyskaj roczny dostęp do naszych treści.
Z Waszych wpłat finansujemy kolejne testy
-
Roczna Subskrypcja PRO-TEST139,00 zł / rok