14 MLEK W TEŚCIE: Jakie mleko jest lepsze: UHT czy może powracające do łask mleko świeże? To pasteryzowane w niskiej czy wysokiej temperaturze? Ten test daje odpowiedź na to pytanie. Niestety okazało się też, że mleko z Biedronki kupione do testu było… zepsute.
Czy warto pić mleko? To pytanie zadaje sobie dziś coraz więcej osób. Pojawia się też coraz więcej burzliwych dyskusji zwolenników z przeciwnikami białego napoju. Nikt nie stawia jednak innego pytania: Jakie mleko pić? A wybór rodzajów mlek jest coraz większy: Obok UHT (czyli mleka utrwalanego w bardzo wysokiej temperaturze), dostępne są też dwa rodzaje mleka pasteryzowanego (czyli utrwalanego w niższych temperaturach). Czy dzięki niższej temperaturze obróbki w mleku pozostaje więcej wartości odżywczych?
Testowane mleka:
Pasteryzowane w niskiej temperaturze: ALE! ŚWIEŻE MLEKO, LIDL / MLEKO ŁYK PILOS, MLEKO GARWOLIŃSKIE, MLEKO WIEJSKIE PIĄTNICA, SAMO MLEKO ŁACIATE, ZIMNE MLEKO ROBICO
Pasteryzowane w wysokiej temperaturze: BIEDRONKA / MLECZNA DOLINA, KAUFLAND / MILBLU, MAZURSKI SMAK, MLEKO ŁOWICKIE, POLSKIE MLEKO MLEKOVITA, TESCO / MLEKO
UHT: ŁACIATE, WYPASIONE
Dokonaj jego zakupu lub uzyskaj roczny dostęp do naszych treści.
Z Waszych wpłat finansujemy kolejne testy
-
DOSTĘP do artykułu „Mleko z Biedronki zdyskwalifikowane” – TEST14,99 zł
-
Roczna Subskrypcja PRO-TEST119,00 zł / rok