Czym smarować pieczywo? Która mieszanka tłuszczowa jest najzdrowsza, świeżość która najsmaczniejsza? Której świeżość budzi zastrzeżenia? Czy opakowania miksów wprowadzają nas w błąd? Dlaczego producenci nie chcą, byśmy wiedzieli, czym smarujemy pieczywo?
Nauka o żywieniu dzieli tłuszcze na zwierzęce i roślinne. Zwierzęce to masło i smalec; roślinne to oleje, oliwa z oliwek i margaryny produkowane na bazie utwardzonych olejów roślinnych. Ale w sklepach mamy duży wybór przeróżnych produktów przeznaczonych do smarowania pieczywa – tłuszczów stołowych, które są mieszankami tłuszczów roślinnych i zwierzęcych, na przykład masła z olejami roślinnymi bądź margaryną i margaryny z tłuszczem mlecznym. 10 właśnie takich produktów zostało poddanych testowi.
-
Roczna Subskrypcja PRO-TEST119,00 zł / rok