0,00 zł

Brak produktów w koszyku.

Który wybrać?

Opublikowano:

Autopromocja

spot_img

Jak wykazał nasz test, polskie zakłady tłuszczowe produkują oleje roślinne o wysokiej jakości. Do produkcji oleju wykorzystywany jest głównie rzepak – w naszym kraju najbardziej znany i popularny jest olej rzepakowy ze względu na uniwersalność zastosowania oraz cenę. W celu zwiększenia oferty, importowane są też oleje słonecznikowe i sojowe.

W teście badaniom poddano najczęściej kupowane na rynku polskim oleje: rzepakowe – Kujawski, Bartek, Kama, Brölio i Olek, słonecznikowe – Kruszwicki i Floriol oraz mieszankę olejów roślinnych o nazwie handlowej Smakowity. Wszystkie badane oleje zalecane są przez producentów do wszechstronnego stosowania w kuchni.

Zakres badań obejmował:

– ocenę prawidłowości oznakowania etykiety
– ocenę sensoryczną: zapachu, smaku, wyglądu i konsystencji
– ocenę parametrów chemicznych świadczących o świeżości produktu oraz prawidłowości procesu technologicznego – badanie liczby kwasowej i liczby nadtlenkowej
– ocenę zanieczyszczeń metalami szkodliwymi dla zdrowia
– ocenę składu kwasów tłuszczowych

Najnowsze Artykuły

WIĘCEJ PODOBNYCH

Zdrowe jedzenie z frytkownicy? – Test

46 FRYTKOWNIC BEZTŁUSZCZOWYCH W TEŚCIE: Frytki bez tłuszczu z frytkownicy? Frytkownica beztłuszczowa, inaczej airfryer,...

Duże lodówki w teście

13 LODÓWEK SIDE-BY-SIDE W TEŚCIE: Siedem bardzo dobrych dużych lodówek i sześć nieco słabszych...

Dobre też wśród tanich

28 SZCZOTECZEK ELEKTRYCZNYCH W TEŚCIE: Większość szczoteczek z testu czyści zęby bardzo dobrze. Problemy...