0,00 zł

Brak produktów w koszyku.

Który wybrać?

Opublikowano:

Autopromocja

spot_img

Jak wykazał nasz test, polskie zakłady tłuszczowe produkują oleje roślinne o wysokiej jakości. Do produkcji oleju wykorzystywany jest głównie rzepak – w naszym kraju najbardziej znany i popularny jest olej rzepakowy ze względu na uniwersalność zastosowania oraz cenę. W celu zwiększenia oferty, importowane są też oleje słonecznikowe i sojowe.

W teście badaniom poddano najczęściej kupowane na rynku polskim oleje: rzepakowe – Kujawski, Bartek, Kama, Brölio i Olek, słonecznikowe – Kruszwicki i Floriol oraz mieszankę olejów roślinnych o nazwie handlowej Smakowity. Wszystkie badane oleje zalecane są przez producentów do wszechstronnego stosowania w kuchni.

Zakres badań obejmował:

– ocenę prawidłowości oznakowania etykiety
– ocenę sensoryczną: zapachu, smaku, wyglądu i konsystencji
– ocenę parametrów chemicznych świadczących o świeżości produktu oraz prawidłowości procesu technologicznego – badanie liczby kwasowej i liczby nadtlenkowej
– ocenę zanieczyszczeń metalami szkodliwymi dla zdrowia
– ocenę składu kwasów tłuszczowych

Najnowsze Artykuły

WIĘCEJ PODOBNYCH

Rodzynki nafaszerowane pestycydami

3 MARKI RODZYNKÓW W TEŚCIE: Wszystkie rodzynki z testu zawierają pozostałości pestycydów. W każdych...

Chemia w jogurcie – test

9 JOGURTÓW W TEŚCIE: Jogurt to zdrowe bakterie, dobre źródło białka i wapnia. Sprawdziliśmy,...

Test opon letnich: Wiele dobrych, jedne niebezpieczne

17 OPON LETNICH W TEŚCIE: Dobre opony letnie muszą skutecznie hamować na mokrej i...