Jak wykazał nasz test, polskie zakłady tłuszczowe produkują oleje roślinne o wysokiej jakości. Do produkcji oleju wykorzystywany jest głównie rzepak – w naszym kraju najbardziej znany i popularny jest olej rzepakowy ze względu na uniwersalność zastosowania oraz cenę. W celu zwiększenia oferty, importowane są też oleje słonecznikowe i sojowe.
W teście badaniom poddano najczęściej kupowane na rynku polskim oleje: rzepakowe – Kujawski, Bartek, Kama, Brölio i Olek, słonecznikowe – Kruszwicki i Floriol oraz mieszankę olejów roślinnych o nazwie handlowej Smakowity. Wszystkie badane oleje zalecane są przez producentów do wszechstronnego stosowania w kuchni.
Zakres badań obejmował:
– ocenę prawidłowości oznakowania etykiety
– ocenę sensoryczną: zapachu, smaku, wyglądu i konsystencji
– ocenę parametrów chemicznych świadczących o świeżości produktu oraz prawidłowości procesu technologicznego – badanie liczby kwasowej i liczby nadtlenkowej
– ocenę zanieczyszczeń metalami szkodliwymi dla zdrowia
– ocenę składu kwasów tłuszczowych