Większość ekspresów automatycznych zaparza dobre espresso. Ale najlepszą małą czarną daje ekspres na specjalne kapsułki, w których zamknięto zmieloną kawę. Test dostarcza też ważną informację dla alergików: niektóre z testowanych modeli wydzielają nikiel.
Pierwszy raz w historii testów niemieckiej Fundacji Warentest ekspres na kapsuły zaparzył najlepszą kawę. Do tej pory udawało się to tylko ekspresom automatycznym oraz modelom z uchwytem filtra. Niestety amatorzy cappuccino mogą być zawiedzeni: zwycięzca testu nie został wyposażony w dyszę pary, dzięki której można by przyrządzić pyszną piankę z mleka.
Do testu wybrano ekspresy ciśnieniowe z obu grup: 11 automatów w cenach od 1350 do 4800 zł oraz sześć ekspresów na kapsułki za 366 do 1480 zł. Oba rodzaje ekspresów mają zarówno swoje wady, jak i zalety, które należy poznać przed zakupem urządzenia.
Kapsułki: wygodne, ale wiążące
Ekspres na porcje jest co prawda znacznie tańszy od ekspresu automatycznego, przy tym zwykle jest wygodny w użytkowaniu oraz szybko i prosto się go czyści, ale ma i minus: otóż jego właściciel jest uwiązany do określonego systemu kapsułek. Poza tym często sprzedaż kapsułek kawy często prowadzona jest tylko wysyłkowo – można się w nie zaopatrzyć jedynie telefonicznie lub przez internet.
Dokonaj jego zakupu lub uzyskaj roczny dostęp do naszych treści.
Z Waszych wpłat finansujemy kolejne testy
-
Roczna Subskrypcja PRO-TEST139,00 zł / rok