Co kryje łosoś?

Opublikowano:

spot_img

Na stołach Polaków coraz częściej goszczą ryby – w tym i łosoś. Po niepokojących wynikach naszego zeszłorocznego badania łososi, sprawdziliśmy, czy dziś możemy już bez obaw delektować się tą smaczną rybą.

Łosoś należy do najzdrowszych gatunków ryb ze względu na zawartość kwasów tłuszczowych omega-3, które poprawiają funkcjonowanie naczyń krwionośnych, korzystnie wpływają na pracę serca, zmniejszają ryzyko depresji, schizofrenii, choroby Alzheimera i raka. Ale to tylko jedna strona medalu. Wyniki badań, jakie rok temu „Świat Konsumenta” zlecił akredytowanemu laboratorium, zaniepokoiły amatorów wędzonego łososia. Okazało się, że łosoś zawierał groźną dla zdrowia bakterię Listeria monocytogenes. Dlatego postanowiliśmy ponownie sprawdzić, czy i teraz tak łatwo trafić w sklepie na rybę zakażoną listerią, czy może wzmożona kontrola zarówno samych producentów, jak i instytucji stojących na straży bezpieczeństwa konsumentów zapobiega takiemu zagrożeniu.

Listeria-histeria

Po opublikowaniu przez „Świat Konsumenta” w grudniu 2006 r. wyników badań łososia, zawrzało. Ze sklepów znikały zakażone listerią partie produktów. Sanepid rozpoczął zakrojoną na szeroką skalę kontrolę łososiowego rynku. W Lublinie wykrył podwyższoną ilość niebezpiecznej bakterii w wędzonym łososiu firmy Koral.

Najnowsze Artykuły

WIĘCEJ PODOBNYCH

Jaki ekspres kupić?

31 EKSPRESÓW DO KAWY W TEŚCIE: Ekspres automatyczny czy kapsułkowy? A może ręczny? Jaki...

Jaki odkurzacz jest dobry i tani?

65 ODKURZACZY W TEŚCIE: Czy droższy znaczy lepszy? Okazuje się, że w przypadku odkurzaczy...