Podsumowując wyniki testu można stwierdzić, że jakość badanych mineralnych wód gazowanych budzi zastrzeżenia. Wśród przetestowanych wód jedynie dwie uzyskały ocenę bardzo dobrą. Cztery oceniono jako dobre. I w końcu, co niepokoi najbardziej, to dyskwalifikacja dwóch wód z uwagi na potencjalne zagrożenie zdrowia konsumentów: w Kryniczance i Piwniczance naukowcy wykryli toksyczny bar w ilościach przekraczających dopuszczalny limit.
1. miejsce: Staropolanka 2000 – bardzo dobra (4,74)
2. miejsce: Cisowianka – bardzo dobra (4,73)
3. miejsce: Nałęczowianka – dobra (4,49)
4. miejsce: Muszynianka dobra (4,41)
5. miejsce: Ustronianka – dobra (4,39)
6. miejsce: MultiVita – dobra (3,76)
7. miejsce: Piwniczanka – ZDYSKWALIFIKOWANA – (2,38)
8. miejsce: Kryniczanka – ZDYSKWALIFIKOWANA – (2,25)
Co badano?
Przedmiotem testu była ocena cech jakościowych wód mineralnych w opakowaniach półtoralitrowych. Zakupiono je w dużych sieciach handlowych w okresie pełnej przydatności do spożycia. Jakość badanych wód gazowanych oceniano, tak jak poprzednio, w czterech kategoriach:
- sposób oznakowania etykiety;
- zawartość podstawowych składników mających znaczenie dla ogólnej mineralizacji oraz wartości dietetycznej wód (jonów wapnia, magnezu, sodu, potasu oraz jonów wodorowęglanowych, siarczanowych, chlorkowych i fluorkowych); określono zgodność składu mineralnego z deklarowanym na etykiecie;
- bezpieczeństwo zdrowotne, w tym:
- zawartość substancji niepożądanych i toksycznych w nadmiernych stężeniach, takich jak azotany i azotyny, amon, bar i żelazo;
- utlenialność wód, która świadczy o zanieczyszczeniu wody związkami organicznymi i niektórymi związkami nieorganicznymi;
- zawartość ozonu, będącego pozostałością po procesach napowietrzania (uzdatniania wody);
- jakość mikrobiologiczną wód – obecność bakterii grupy coli typu kałowego, Pseudomonas aeruginosa, paciorkowców kałowych, redukujących siarczyny oraz ogólną liczbę bakterii mezofilnych i psychrofilnych; ogólną liczbę bakterii określono dwukrotnie: bezpośrednio po otwarciu opakowań, a następnie po dwudniowym przechowywaniu;
- cechy sensoryczne: wygląd, zapach i wrażenia smakowe.