Połowa przetestowanych marek ryżu Basmati okazała się niedostateczna. Powód? Badany ryż był często zafałszowany, miał zapach stęchlizny, był zjełczały oraz zanieczyszczony pleśnią i pestycydami.
Takie w nioski płyną z najnowszego testu niemieckiej Fundacji Warentest, która pod lupę wzięła 31 marek ryżu, sprzedawanego zarówno w woreczkach do gotowania, jak i bez nich.
Basmati to jedna z najszlachetniejszych odmian ryżu. Może być uprawiany tylko w Indiach i Pakistanie. Niestety z badań wynika, że pięć produktów zawiera w swoim składzie zbyt dużo obcych ziaren ryżu, wcale nie Basmati. Dwóch producentów (ryżu Macariso sprzedawanego w sklepach dyskontowych Penny i ryżu z sieci sklepów Rewe) nie dodało do swoich wyrobów nawet ziarnka ryżu Basmati! W dodatku w ryżu ze sklepu Penny badacze wykryli zbyt duże ilości pleśni.
Testowany ryż był również zanieczyszczony pozostałościami środków ochrony roślin, czyli pestycydami. Laboratorium wykryło je aż w 22 markach, w tym między innymi w pięciu opakowaniach oznaczonych jako ryż „bio”.
Tylko trzy marki białego ryżu można było ocenić dobrze. Wśród nich znalazł się ryż marki własnej Tip sprzedawany w sieci sklepów Real, a więc jeden najtańszych w teście.