0,00 zł

Brak produktów w koszyku.

Zabójcza sól

Opublikowano:

Autopromocja

spot_img

Współpraca z przemysłem spożywczym na rzecz ograniczenia spożycia soli mogłaby zapobiec setkom tysięcy zawałów i udarów oraz znacznie obniżyć koszty leczenia.

 

Spożywanie zbyt dużych ilości soli jest jedną z głównych przyczyn wysokiego ciśnienia, na którego leczenie przeznacza się rocznie w USA ponad 73 mld dolarów. Naukowcy wyliczyli, że zmniejszenie konsumpcji soli o 10% zapobiegłoby prawie 514 tys. udarów i ponad 480 tys. zawałów w grupie osób, które obecnie mają 40-85 lat. To z kolei pomogłoby amerykańskiemu rządowi zaoszczędzić około 32 mld dolarów – informuje Reuters.

 

75% Amerykanów spożywa więcej soli niż zaleca Światowa Organizacja Zdrowia, czyli ponad 5 g dziennie. Zdaniem wielu badaczy, nawet ten próg jest zbyt wysoki, gdyż zdrowy limit powinien wynosić 2,3 gramów.

 

Źródłem soli są w trzech czwartych przypadków przetworzone produkty i posiłki spożywane w restauracjach, dlatego naukowcy podkreślają, że nie da się wprowadzić znaczących zmian bez współpracy z przemysłem spożywczym.

 

– Jeżeli współpraca ta nie będzie dobrowolna, niezbędne może okazać się wprowadzenie nowych przepisów, regulujących zawartość chlorku sodu w produktach – mówi dr Thomas Frieden z Amerykańskiego Centrum Zapobiegania Chorobom.

 

W Nowym Jorku w styczniu ruszyła kampania zachęcająca producentów żywności i restauratorów do zredukowania zawartości soli o 25% w ciągu najbliższych pięciu lat. W Wielkiej Brytanii podobna kampania zaowocowała zmniejszeniem zawartości soli w produktach spożywczych o około 20-30%. Z inicjatywą taką wyszły również Japonia, Finlandia, Irlandia, Australia i Kanada.

 

Badacze podkreślają, że działania te zredukują problem nadciśnienia tętniczego wśród Amerykanów, a tym samym przyczynią się do zmniejszenia śmiertelności z powodu chorób układu krążenia.

(naukawpolsce.pap.pl) 

Najnowsze Artykuły

WIĘCEJ PODOBNYCH

Rodzynki nafaszerowane pestycydami

3 MARKI RODZYNKÓW W TEŚCIE: Wszystkie rodzynki z testu zawierają pozostałości pestycydów. W każdych...

Chemia w jogurcie – test

9 JOGURTÓW W TEŚCIE: Jogurt to zdrowe bakterie, dobre źródło białka i wapnia. Sprawdziliśmy,...

Test opon letnich: Wiele dobrych, jedne niebezpieczne

17 OPON LETNICH W TEŚCIE: Dobre opony letnie muszą skutecznie hamować na mokrej i...