Czy żywność z dodatkiem witamin i minerałów jest zdrowsza od zwykłej? Zależy, co jest dodawane – wynika z badań.
Na półkach sklepowych coraz więcej jest tzw. żywności fortyfikowanej, czyli takiej, do której producenci sztucznie dodają witaminy i związki mineralne.
Produkty z wapniem czy potasem mogą wzbogacić dietę osób, które jedzą zbyt mało warzyw i owoców. Badanie 2 tys. tajwańskich mężczyzn wykazało w 2006 r., że spożywanie soli wzbogaconej potasem zmniejszyło u nich ryzyko śmierci spowodowanej chorobą serca.
Jednak naukowcy nie potwierdzili podobnego działania w przypadku witamin antyoksydacyjnych (czyli E, A i C) dodawanych do produktów spożywczych. Kilka badań klinicznych wykazało, że wyizolowana witamina E czy betakaroten nie zmniejszają ryzyka chorób serca. Co więcej, parę badań wykazało wręcz, że mogą one zwiększać ryzyko schorzeń układu krążenia i nowotworów.