0,00 zł

Brak produktów w koszyku.

Strona głównaNa CzasieWitaminy nie zawsze zdrowe

Witaminy nie zawsze zdrowe

Opublikowano:

Autopromocja

spot_img

Czy żywność z dodatkiem witamin i minerałów jest zdrowsza od zwykłej? Zależy, co jest dodawane – wynika z badań.

 

Na półkach sklepowych coraz więcej jest tzw. żywności fortyfikowanej, czyli takiej, do której producenci sztucznie dodają witaminy i związki mineralne.

 

Produkty z wapniem czy potasem mogą wzbogacić dietę osób, które jedzą zbyt mało warzyw i owoców. Badanie 2 tys. tajwańskich mężczyzn wykazało w 2006 r., że spożywanie soli wzbogaconej potasem zmniejszyło u nich ryzyko śmierci spowodowanej chorobą serca.

 

Jednak naukowcy nie potwierdzili podobnego działania w przypadku witamin antyoksydacyjnych (czyli E, A i C) dodawanych do produktów spożywczych. Kilka badań klinicznych wykazało, że wyizolowana witamina E czy betakaroten nie zmniejszają ryzyka chorób serca. Co więcej, parę badań wykazało wręcz, że mogą one zwiększać ryzyko schorzeń układu krążenia i nowotworów. 

Najnowsze Artykuły

WIĘCEJ PODOBNYCH

Pestycydy w truskawkach od rolnika i z bazaru

W sezonie Polacy chętnie kupują truskawki prosto od rolnika albo na bazarku. Wybierają je...

Truskawki z Biedronki gorsze niż z Lidla

Zbadaliśmy pozostałości pestycydów w polskich truskawkach z Lidla i Biedronki. W truskawkach z Biedronki...

Nieliczne roboty koszą dobrze

8 ROBOTÓW KOSZĄCYCH W TEŚCIE: Wiele automatycznych kosiarek z testu radzi sobie tylko z...