0,00 zł

Brak produktów w koszyku.

Strona głównaNa CzasieTrucizna wykryta w popularnej herbacie

Trucizna wykryta w popularnej herbacie

Opublikowano:

Autopromocja

spot_img

Partia herbaty znanej marki zawierała toksyczną substancję. – Podczas urzędowej kontroli stwierdzono przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu alkaloidów pirolizydynowych – poinformował właśnie Główny Inspektorat Sanitarny.

„Zgodnie z oceną ryzyka ekspertów Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego spożycie produktu o podanym numerze partii stwarza istotne zagrożenie dla zdrowia konsumentów” – czytamy w komunikacie GIS-u.

Tej herbaty nie wolno spożywać!

Ostrzeżenie dotyczy ekspresowej herbaty czarnej aromatyzowanej Earl Grey w opakowaniu o gramaturze 200 g, marki Sir Roger, na której widnieje następujące oznakowanie numeru partii: „Najlepiej spożyć przed końcem / Numer partii: 12.2025/0041”.

Jeśli masz w domu tę herbatę ze wskazanym numerem partii, nie spożywaj jej.

Herbata wycofywana już w lutym

Jak informuje GIS, już 20.02.2024 producent podjął decyzję o wycofaniu zanieczyszczonej partii produktu. Natomiast 25.03.2024 r. zakończył proces wycofania od odbiorców oraz zutylizował zwrócone opakowania herbaty. Jednak dopiero 12.04.2024 GIS poinformował konsumentów o zagrożeniu w komunikacie na swojej stronie internetowej.

Czy alkaloidy pirolizydynowe są szkodliwe?

Alkaloidy pirolizydynowe mogą zagrażać zdrowiu, a w wysokich stężeniach – nawet życiu ludzi. Mogą uszkadzać wątrobę i mieć działanie rakotwórcze.

Jak trucizna trafia do herbaty?

Alkaloidy pirolizydynowe to naturalny związek wytwarzany przez rośliny. Za jego pośrednictwem niektóre gatunki roślin bronią się przed drapieżnikami.

Tylko w jaki sposób alkaloidy pirolizydynowe mogą znaleźć się w herbacie? Do zanieczyszczenia może dojść na przykład podczas zbiorów. Czasem bowiem na plantacjach herbaty rosną również rośliny produkujące toksyczne alkaloidy.

Substancja ta jest wykrywana nie tylko w herbacie, ale może też znajdować się w innych rodzajach żywności, między innymi w: produktach pszczelich, takich jak miód czy pyłek, sałatach, szpinaku, ziołach, przyprawach czy suplementach diety na bazie roślin lub produktów pszczelich.

Najnowsze Artykuły

WIĘCEJ PODOBNYCH

Tani zestaw garnków ze stali nierdzewnej zaskoczył w teście

12 ZESTAWÓW GARNKÓW W TEŚCIE: Szukasz dobrego zestawu garnków ze stali nierdzewnej, ale nie...

Pestycydy w dżemie

10 DŻEMÓW TRUSKAWKOWYCH W TEŚCIE: Przebadaliśmy 10 dżemów. Każdy zawierał pestycydy, w czterech wykryliśmy...

Szkodliwe substancje w skyrach

4 SKYRY W TEŚCIE: Pestycydy, w tym szkodliwy chloran, w popularnych skyrach truskawkowych –...