Gdy niemowlę pozna gorzki smak, w przyszłości polubi ostre potrawy.
Dzieci uwielbiają słodycze, a to do zdrowych nawyków żywieniowych nie należy. Jeśli jednak od małego podniebienie dziecka zakosztuje goryczy, jest większa szansa na to, że w przyszłości będzie gustowało niekoniecznie w słodkościach.
Dowodzi tego badanie przeprowadzone w Filadelfii, w którym niemowlętom podawano przez trzy miesiące pożywienie o lekko gorzkim i ostrym smaku. Okazało się, że dzieci te po jakimś czasie chętnie jadły ostrzejsze potrawy. Natomiast dzieci, które nigdy takiego smaku nie zakosztowały, krzywiły się na ostre i gorzkie potrawy.
Nie bez znaczenia dla przyszłych upodobań kulinarnych dzieci ma też dieta karmiących matek. Przede wszystkim powinna być urozmaicona. Jeśli mama jada czosnek, seler czy brokuły, ich śladowe ilości przechodzą do mleka i kształtują smak dziecka.