0,00 zł

Brak produktów w koszyku.

Pyszne owady

Opublikowano:

Autopromocja

spot_img

Owady zawierają więcej białka niż mięso, dlatego ONZ chce zachęcać Europejczyków do włączenia ich w dietę.

 

Agenda ONZ ds. Wyżywienia i Rolnictwa (Food and Agriculture Organization, FAO) przygotowuje kampanię, która ma na celu przekonać mieszkańców Europy do jedzenia owadów. Skąd ten pomysł? 100 gram szarańczy zawiera 20,6 gram białka – to tyle, co wołowina. Poza tym hodowla owadów jest znacznie prostsza i tańsza.

 

W owadach gustuje ponad 80% mieszkańców naszej planety. Według danych FAO z 2004 roku w Afryce Subsaharyjskiej aż 30% białka w diecie pochodziło z owadów. Owady regularnie jada się też w Ameryce Południowej i Azji, gdzie na talerze trafia ponad 1400 różnych ich gatunków.

 

Jeszcze 20 lat temu sushi było dla zachodniego świata tym, czym dzisiaj są dla niego owady wykorzystywane w kuchni. Dlatego być może już niedługo cykady smażone na maśle z czosnkiem czy kanapka z pastą z mrówek staną się prawdziwym rarytasem również dla Europejczyków… 

Najnowsze Artykuły

WIĘCEJ PODOBNYCH

Nieliczne roboty koszą dobrze

8 ROBOTÓW KOSZĄCYCH W TEŚCIE: Wiele automatycznych kosiarek z testu radzi sobie tylko z...

Test: Pestycydy w pomidorach z importu

Wszystkie pomidory z nowego testu zawierały pozostałości pestycydów. Tym razem zbadaliśmy osiem rodzajów pomidorów,...

Tanie zapięcia lepsze od drogich

23 ZAPIĘCIA DO ROWERÓW W TEŚCIE: Łańcuchowe, U-lock czy składane? Jakim rodzajem zapięcia zabezpieczysz...