0,00 zł

Brak produktów w koszyku.

Pyszne owady

Opublikowano:

Autopromocja

spot_img

Owady zawierają więcej białka niż mięso, dlatego ONZ chce zachęcać Europejczyków do włączenia ich w dietę.

 

Agenda ONZ ds. Wyżywienia i Rolnictwa (Food and Agriculture Organization, FAO) przygotowuje kampanię, która ma na celu przekonać mieszkańców Europy do jedzenia owadów. Skąd ten pomysł? 100 gram szarańczy zawiera 20,6 gram białka – to tyle, co wołowina. Poza tym hodowla owadów jest znacznie prostsza i tańsza.

 

W owadach gustuje ponad 80% mieszkańców naszej planety. Według danych FAO z 2004 roku w Afryce Subsaharyjskiej aż 30% białka w diecie pochodziło z owadów. Owady regularnie jada się też w Ameryce Południowej i Azji, gdzie na talerze trafia ponad 1400 różnych ich gatunków.

 

Jeszcze 20 lat temu sushi było dla zachodniego świata tym, czym dzisiaj są dla niego owady wykorzystywane w kuchni. Dlatego być może już niedługo cykady smażone na maśle z czosnkiem czy kanapka z pastą z mrówek staną się prawdziwym rarytasem również dla Europejczyków… 

Najnowsze Artykuły

WIĘCEJ PODOBNYCH

Test golarek: Ostra, lecz delikatna

9 GOLAREK ELEKTRYCZNYCH W TEŚCIE: Niektóre golarki szarpią skórę albo nie są wodoszczelne. Jest...

Najtańszy oczyszczacz w czołówce testu

12 OCZYSZCZACZY W TEŚCIE: W nowym teście oczyszczaczy powietrza w szranki stanęło 12 modeli....

Te opony są bezpieczne

32 OPONY ZIMOWE W TEŚCIE: Przyczepność na śniegu, lodzie i mokrej nawierzchni ma zimą...