0,00 zł

Brak produktów w koszyku.

Strona głównaNa CzasiePomidorowe jabłko

Pomidorowe jabłko

Opublikowano:

Autopromocja

spot_img

Szwajcarskiemu sadownikowi Marcusowi Cobertowi udało się skrzyżować jabłko z pomidorem. Selekcjoner wyhodował nowy gatunek jabłek z czerwonym soczystym miąższem.

 

Jak informuje londyński dziennik „Daily Telegraph”, pod względem koloru i faktury jabłka przypominają pomidory, ale rosną na zwykłych jabłoniach.

 

Nowy gatunek jabłek charakteryzuje się delikatnym smakiem z lekką nutą leśnych jagód. Owoce wyróżniają się przy tym zwiększoną zawartością przeciwutleniaczy. Jabłka nie tracą swojego pomidorowego koloru nawet po obróbce termicznej czy jakiejkolwiek innej.

 

Pierwsze sadzonki nowej odmiany jabłek już pojawiły się w sprzedaży w Wielkiej Brytanii. Spotkały się z dużym zainteresowaniem sadowników. Oczekuje się, że nowe, już brytyjskie „pomidorowe jabłka” znajdą się w sprzedaży w sklepach na Wyspach w ciągu najbliższych dwóch lat. Polskim konsumentom zapewne przyjdzie poczekać na nie nieco dłużej.

(naukawpolsce.pap.pl)

Najnowsze Artykuły

WIĘCEJ PODOBNYCH

Test opon letnich: Wiele dobrych, jedne niebezpieczne

17 OPON LETNICH W TEŚCIE: Dobre opony letnie muszą skutecznie hamować na mokrej i...

Papryka z Lidla czy Biedronki? Wiemy, która ma pestycydy

Są wyniki kolejnych badań na zawartość pestycydów. Tym razem do laboratorium oddaliśmy czerwoną paprykę...

Test zmywarek: mniej niż połowa dobrych

30 ZMYWAREK W TEŚCIE: Nowy test zmywarek pokazał, że nie zawsze drogi model jest...