Szwajcarskiemu sadownikowi Marcusowi Cobertowi udało się skrzyżować jabłko z pomidorem. Selekcjoner wyhodował nowy gatunek jabłek z czerwonym soczystym miąższem.
Jak informuje londyński dziennik „Daily Telegraph”, pod względem koloru i faktury jabłka przypominają pomidory, ale rosną na zwykłych jabłoniach.
Nowy gatunek jabłek charakteryzuje się delikatnym smakiem z lekką nutą leśnych jagód. Owoce wyróżniają się przy tym zwiększoną zawartością przeciwutleniaczy. Jabłka nie tracą swojego pomidorowego koloru nawet po obróbce termicznej czy jakiejkolwiek innej.
Pierwsze sadzonki nowej odmiany jabłek już pojawiły się w sprzedaży w Wielkiej Brytanii. Spotkały się z dużym zainteresowaniem sadowników. Oczekuje się, że nowe, już brytyjskie „pomidorowe jabłka” znajdą się w sprzedaży w sklepach na Wyspach w ciągu najbliższych dwóch lat. Polskim konsumentom zapewne przyjdzie poczekać na nie nieco dłużej.
(naukawpolsce.pap.pl)