0,00 zł

Brak produktów w koszyku.

Strona głównaNa CzasiePomidorowe jabłko

Pomidorowe jabłko

Opublikowano:

Autopromocja

spot_img

Szwajcarskiemu sadownikowi Marcusowi Cobertowi udało się skrzyżować jabłko z pomidorem. Selekcjoner wyhodował nowy gatunek jabłek z czerwonym soczystym miąższem.

 

Jak informuje londyński dziennik „Daily Telegraph”, pod względem koloru i faktury jabłka przypominają pomidory, ale rosną na zwykłych jabłoniach.

 

Nowy gatunek jabłek charakteryzuje się delikatnym smakiem z lekką nutą leśnych jagód. Owoce wyróżniają się przy tym zwiększoną zawartością przeciwutleniaczy. Jabłka nie tracą swojego pomidorowego koloru nawet po obróbce termicznej czy jakiejkolwiek innej.

 

Pierwsze sadzonki nowej odmiany jabłek już pojawiły się w sprzedaży w Wielkiej Brytanii. Spotkały się z dużym zainteresowaniem sadowników. Oczekuje się, że nowe, już brytyjskie „pomidorowe jabłka” znajdą się w sprzedaży w sklepach na Wyspach w ciągu najbliższych dwóch lat. Polskim konsumentom zapewne przyjdzie poczekać na nie nieco dłużej.

(naukawpolsce.pap.pl)

Najnowsze Artykuły

WIĘCEJ PODOBNYCH

Nie wszystkie wytrzymały

13 NOŻYC DO ŻYWOPŁOTU W TEŚCIE: Z cienkimi gałęziami prawie każde nożyce akumulatorowe z...

Test małych telewizorów: Telewizor idealny

43 TELEWIZORY 32-50 cali W TEŚCIE: Ten test małych telewizorów pokazał, że nie zawsze...

Pojedynek gigantów, czyli duże telewizory w teście

64 TELEWIZORY 55-65 CALI W TEŚCIE: 29 telewizorów z testu okazało się jedynie dostatecznych....