Dieta bogata w orzechy włoskie i uzyskany z nich olej oraz olej lniany może ułatwić znoszenie stresu – informuje „Journal of the American College of Nutrition”.
Naukowcy z Penn State University badali działanie bogatych w wielonienasycone kwasy tłuszczowe pokarmów na ciśnienie tętnicze w spoczynku oraz w warunkach stresu. Osoby, które silniej reagują na stres, są także bardziej narażone na choroby serca.
Wcześniejsze badania wykazały, że kwasy tłuszczowe omega-3, na przykład kwas alfa-linolenowy zawarty w orzechach włoskich i ziarnach lnu, mogą zmniejszyć poziom tzw. „złego cholesterolu”.
Naukowcy zbadali tym razem 22 zdrowych dorosłych z podwyższonym poziomem cholesterolu, podając im w losowej kolejności trzy różne diety (każda była stosowana przez sześć tygodni, z przerwami między dietami trwającymi półtora tygodnia). Pierwsza dieta była typowo „amerykańska” – bez dodatku orzechów; druga zawierała około 39 g orzechów włoskich (co odpowiada dziewięciu orzechom) i łyżkę oleju z orzechów, trzecia różniła się od drugiej dodatkiem 1,5 łyżki oleju lnianego. Wszystkie diety miały podobną kaloryczność. Orzechy i oleje były podawane w postaci różnych potraw – na przykład sosu lub ciasteczek.
Uczestników badań narażano na stres związany z byciem filmowanym podczas wygłaszania mowy po zaledwie dwuminutowym przygotowaniu lub zanurzeniem jednej ze stóp w zimnej wodzie. Okazało się, że dieta zawierająca orzechy włoskie lub uzyskany z nich olej, obniża zarówno ciśnienie tętnicze w spoczynku, jak i w warunkach stresu. Dodanie oleju lnianego do diety zawierającej orzechy nie dawało dodatkowego obniżenia ciśnienia. Olej lniany rozszerzał natomiast dodatkowo naczynia krwionośne, co wykazało badanie USG, a także obniżał poziom substancji związanych z zapaleniem.
(naukawpolsce.pap.pl)